Directorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP) din Republica Moldova, Nicolae Furtună, a demisionat din funcţie, după ce a fost convocat de premierul Ion Chicu, potrivit unui comunicat de presă al Executivului de la Chișinău.

Nicolae Furtună a afirmat într-o emisiune televizată că ”în toată lumea COVID-ul a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur”.

“Totodată, Nicolae Furtună a raportat starea de lucruri din cadrul ANSP privind proiectele demarate și care necesită a fi continuate, dar și problemele stringente cu care se confruntă. S-a mai discutat și despre evoluția situației epidemiologice în țară, despre stocul de echipament disponibil și capacitățile sistemului medical de a face față pandemiei. Premierul a apreciat profesionalismul domnului Furtună și i-a mulțumit pentru muncă și efortul depus în calitatea sa de manager al ANSP într-o perioadă extrem de dificilă pe plan național și global. Ion Chicu și-a exprimat regretul profund pentru declarațiile lansate recent în spațiul public de către ex-conducătorul ANSP. În perioada următoare interimatul funcției de Director al ANSP va fi asigurat de către Vasile Guștiuc”, se arată în comunicatul Guvernului din Republica Moldova.

Și ministrul Sănătății din Moldova, Viorica Dumbrăveanu, și exprimat regretul față de “declarațiile inadecvate ale domnului Furtună expuse public în cadrul unei emisiuni TV și care au afectat întreaga societate”.

“Împreună cu echipa ANSP, a Ministerului și întreg sistemul medical, de la începutul pandemiei în țara noastră, am luptat pentru viața fiecărui cetățean și am suferit pentru fiecare deces. Îmi cer scuze de la fiecare persoană care a pierdut pe cineva drag din cauza infecției COVID-19, medicii au făcut tot posibilul pentru a le salva viața. Îi mulțumim domnului Furtună pentru toată munca realizată în gestionarea situației epidemiologice, pentru profesionalism și dedicație”, a transmis ministrul Dumbrăveanu.