VIDEO Degajare de fum la Institutul Marius Nasta, în exteriorul unității mobile ATI

0
52

Zeci de pompieri și mai multe ambulanțe au intervenit, duminică seară, la Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București, după ce un apel la 112, anunța, la ora 22.22, un posibil incendiu la Unitatea de Terapie Intensivă mobilă.

”Ne-am deplasat cu opt autospeciale de lucru cu apă și spumă, două autospeciale de salvare de la înălțimi, trei descarcerări, 12 echipaje SMURD de prim ajutor și de terapie intensivă mobilă și cu două autospecaile de salvare ale Serviciului de Ambulanță București-Ilfov”, a precizat inspectorul şef al ISU Bucureşti-Ilfov.

Primele echipaje de pompieri au ajuns la Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”  la ora 22.30.

Ad in title

”Am constatat că în interiorul unității de terapie intensivă mobilă se aflau șapte pacienți și nu era vorba despre un incendiu, nu se vedea flacără. Am procedat în primă fază la evacuarea celor șapte pacienți. La prima vedere, după ce am deschis unitatea de climatizare a unității exterioare, am observat că poate fi și abur, poate fi și fum. Vom verifica și vom stabili exact. Unitatea mobilă a fost verificată de curând, e folosită din octombrie anul trecut. Este un echipament care este în folosință, care avea șapte pacienți dintr-un număr de 12 maximum. Orice echipament la un moment dat poate crea probleme. Aici nu a fost cazul, pentru că noi când am ajuns n-am găsit flacără sau degajări de fum, înăuntru în habitaclu, unde erau pacienții, nu a pătruns nici aburul, nici fumul”, a explicat inspectorul şef al ISU Bucureşti-Ilfov.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că în unitatea mobilă ATI aflată în curtea Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” se aflau șapte pacienţi, care au fost transferaţi la alte secţii ale spitalului.

”E totul în regulă, a fost un incident minor, o sperietură mare însă. Sunt șapte pacienți, toți sunt în regulă. Viața niciunui pacient nu a fost pusă în pericol. Cu toții au fost transferați în secții ale Institutului ”Marius Nasta”. Din informațiile pe care le avem până în acest moment, înțelegem că nu a fost vorba despre un incendiu, ci mai degrabă despre o degajare de abur, de fum. Vorbim despre un echipament exterior spitalului, un tir care a fost reechipat pentru a funcționa ca secție de ATI mobilă. Acest echipamnet a fost verificat tehnic în urmă cu două luni, deci nu vorbim de probleme la echipamente vechi, care să pună în pericol viața pacienților.  Nu putem vorbi despre probleme ale echipamentului câtă vreme nu a fost incendiu, a fost degajare de abur sau de fum, ne vor spune specialiștii. S-ar putea să fi fost ceva absolut firesc în funcționarea echipamentului”, a declarat ministrul Sănătății.

Managerul Institutului „Marius Nasta”, șef lucr. dr. Beatrice Mahler, a precizat că unitatea mobilă ATI a fost închisă în această săptămână, „a fost verificată”, s-a făcut dezinfecţie şi curăţenie şi s-a redeschis vineri.

„Din octombrie este secţia mobilă. A fost închisă în această săptămână, a fost verificată, s-a făcut dezinfecţie şi curăţenie conform procedurilor pentru scăderea riscului de infecţii asociate asistenţei medicale şi a fost redeschisă vineri”, a explicat managerul Institutului „Marius Nasta”.

”În unitatea mobilă erau șapte pacienți, cu stare critică, ventilați non-invaziv toți, care au fost mutați – doi dintre ei în secția de terapie intensivă COVID și ceilalți pe secție. Pentru că au existat întrebări de ce pacienții erau tratați în unitatea mobilă, vreau să precizez faptul că toți pacienții care sunt în stare critică sunt ventilați într-o primă etapă non-invaziv, cu aparate care sunt mult mai performante, cele din unitatea mobilă sau din secția de terapie intensivă. Aceste ventilatoare performante asigură o oxigenare mult mai bună și se amână cât se poate de mult momentul intubării. Asta nu înseamnă că nu sunt pacienți severi care au nevoie de asistență medicală, iar personalul este instruit să asigure această asitență 24/24 de ventilație non-invazivă. Colegii din camera de gardă care au sesizat au spus că au văzut flacără, cu fum, care însă nu s-a extins și s-a stins extrem de rapid”, a declarat șef lucr. dr. Beatrice Mahler.

Știre inițială ”Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” informează pacienții, aparținătorii și opinia publică în legătură cu faptul că, în această seară a existat un incident la un ventilator dispus in perimetrul exterior al unității mobile ATI. Niciun pacient nu a fost rănit în urma acestui incident, iar în prezent pacienți aflați in unitatea mobilă ATI sunt transferați în compartimentul ATI din interior”, a transmis dr Beatrice Mahler, managerul Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.

În interior se aflau șapte pacienți, iar niciunul nu era intubat.

Potrivit autorităților, intervin opt autospeciale de stingere și opt echipaje SMURD.

Articolul precedentDr. Andreea Moldovan, despre tulpina britanică: E foarte posibil să apară un val trei şi la noi
Articolul următorCâți dintre pacienții transferați de la Pavilionul V la alte spitale mai sunt internați