Deformarile coloanei vertebrale, printre afectiunile intalnite frecvent la copii si adolescenti

0
514

Scolioza este o deformatie a coloanei vertebrale care debuteaza si evolueaza in perioada de crestere. Aceasta este caracterizata printr-o deviatie laterala si o rotatie a vertebrelor (tradusa prin gibozitate-cocoasa) si o modificare a profilului coloanei vertebrale. in ceea ce-i priveste pe copii, cei care ar putea observa primii problemele de coloana sunt parintii si medicii sau asistentii din cabinetele de medicina scolara.

Comisia Consultativa pe teme de Cardiologie infiintata cu sprijinul Consiliului Judetean Arad a initiat o noua campanie de informare medicala, pe tema deviatiilor patologice ale coloanei vertebrale la copii si adolescenti, dat fiind actualitatea acestei afectiuni. Campania a demarat cu organizarea a patru conferinte de informare medicala pentru cadre medicale, cadre didactice, parinti, elevi si studenti.

„Desi scolioza nu doare in primele faze, trebuie sa fim atenti la cateva aspecte: pozitia capului nu e centrala, umerii nu sunt echilibrati (fie unul este mai in fata decat celalalt, fie este pozitionat mai sus), pozitia anormala a omoplatilor (unul dintre omoplati este mai proeminent sau este pozitionat mai sus decat celalalt), unul dintre solduri este mai proeminent sau soldurile nu sunt la acelasi nivel, aspectul anormal al taliei (distanta dintre talie si unul dintre brate este mai mare decat distanta dintre talie si celalalt brat), hainele nu se potrivesc simetric (de exemplu pantalonii)”, a declarat dr. Alin Popescu, medic primar Medicina Sportiva, potrivit unui comunicat de presa remis www.sanatateatv.ro.

Conform documentului citat, printre problemele care ar trebui rezolvate, identificate de participanti si lectori s-au numarat: comunicarea deficitara intre specialitatile medicale, informatiile insuficiente despre furnizorii de servicii medicale din judet, posibilitatile reduse de efectuare a recuperarii pentru copii in cadrul unui serviciu public, numarul redus de cadre medicale in serviciul de radiologie al Spitalului Judetean, absenta unui soft specializat care sa precizeze exact angulatia (calcularea computerizata a unghiului Cobb), numarul mic de kinetoterapeuti si costurile mari pentru parinti, imposibilitatea urmaririi pacientilor de catre medicii de medicina scolara, absenta cabinetelor medicale din scolile din mediul rural.

„in 2014 am avut 250 de cazuri de vicii de postura sesizate de medicii din cabinetele de medicina scolara la nivel de gimnaziu, iar numarul a crescut foarte mult, la 430 de cazuri la nivel de liceu”, a precizat dr. Daniela Cirnatu, reprezentant DSP Arad, adaugand ca in ultimii 5 ani, la nivelul judetului Arad, deformarile coloanei vertebrale au fost in top 5 patologii inalnite la copii.

in Romania copiii cu scolioza pot fi operati doar la Bucuresti si Iasi.

Articolul precedentAlegerile pentru organele de conducere ale Colegiul Medicilor din Romania, partial invalidate
Articolul următorAsociatiile de pacienti cu diabet: Viata noastra este pusa in pericol. Unele tipuri de insulina lipsesc din farmacii