Decesele prin cancer pancreatic vor creste in 2014. La femei, cancerul pulmonar va fi in curand mai mortal decat cel de san

0
25

Cancerul pancreatic este singurul tip de cancer pentru care se estimeaza ca numarul de decese va creste in Europa la ambele sexe, iar cel pulmonar va depasi in urmatorii ani cancerul de san, devenind principala cauza de moarte prin cancer a femeilor europene, potrivit unui studiu publicat ieri, 24 aprilie, in revista stiintifica Annals of Oncology.

Astfel, 41.300 de barbati si 41.000 de femei isi vor pierde viata din cauza cancerului pancreatic, reprezentand o rata de 8 si, respectiv, 5,6 decese la 100.000 de locuitori. Prin comparatie, in perioada 2000-2004, ratele de deces din cauza bolii au fost de 7,6 la suta de mii de barbati si 5 la suta de mii de femei.

„Cresterea acestei rate este ingrijoratoare, deoarece prognosticul acestor tumori este sumbru, mai putin de 5% din pacentii cu cancer pancreatic supravietuind la cinci ani de la diagnosticare”, a spus prof. dr. Carlo La Vecchia, de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Milano, unul din autorii cercetarii. „Cum foarte putini pacienti supravietuiesc, cresterea deceselor este strans legata de cresterea numarului noi de cazuri de boala. De aceea, cancerul pancreatic este o prioritate pentru gasirea unor cai mai bune de a-l preveni, controla si trata”, a completat dsa.

Ad in title

in conditiile in care pentru moment nu exista tratamente promitatoare pentru cancerul de pancreas, preventia ramane singura optiune. Tutunul, obezitatea, diabetul, consumul de alcool si antecedentele familiale de boala sunt factori cunoscuti de risc ai bolii. „Cu toate acestea, tutunul explica mai putin de o treime din totalul cazurilor, iar restul cauzelor la un loc doar 10%. Trebuie lucrat mai mult pentru gasirea altor cauze posibile”, a subliniat profesorul La Vecchia.

Studiul mai prevede ca in UE (fara Croatia) 742.500 de barbati si 581.000 de femei vor muri in total din cauza cancerului in 2014. Desi numarul propriu-zis al deceselor este in urcare, din cauza cresterii proportiei persoanelor varstnice, rata standardizata a deceselor a scazut, de la 148,3 pentru barbati si 89,1 pentru femei la 100.000 de locuitori, la previziunile de 138,1 si respectiv 84,7 decese la suta de mii in 2014. Astfel, in ultimii cinci ani, s-ar inregistra o scadere cu 7% pentru barbati si cu 5% pentru femei.

Decesele prin cancer fata de anul de varf 1988 au scazut in total cu 26% la barbati si cu 20% pentru femei, profesorul La Vecchia apreciind ca, in conditiile imbatranirii progresive a populatiei, aceste date demonstreaza ca s-a reusit evitarea unei cresteri majore a mortalitatii.

Studiul a analizat ratele de deces prin cancer in statele membre ale UE (fara Croatia) si in cele mai mari 6 tari (Franta, Germania, Italia, Polonia, Spania si Marea Britanie) pentru toate cancerele si, individual, pentru cele de stomac, intestin, pancreas, plaman, prostata, san, uter (inclusiv de col) si pentru leucemii. Astfel, la barbati, ratele prevazute de deces prin cele trei tipuri majore de cancer (pulmonar, colorectal si de prostata ) sunt in in scadere cu 8%, 4% si respectiv 10% fata de 2009. La femei, insa, desi ratele de deces prin cancer de san si colorectal sunt tot in scadere (cu 9% si respectiv 7%), cea pentru cancer pulmonar va creste cu 8%. Diferenta dintre sexe in privinta cancerului pulmonar se datoreaza comportamentelor diferite intre sexe in privinta fumatului. Potrivit profesorului La Vecchia, cancerul pulmonar il va depasi in urmatorii ani pe cel de san, devenind principala cauza de moarte prin cancer a femeilor europene.

Alt autor al studiului, prof. dr. Fabio Levi, de la Institutul de Medicina Sociala si Preventiva din Lausanne, a apreciat ca decidentii europeni trebuie sa intareasca masurile de control al tutunului (in primul rand prin taxare), dar si sa asigure accesul la cele mai bune metode de screening, diagnostic si tratament cetatenilor statelor membre UE, „inclusiv celor din tarile din centrul si estul Europei, unde inca exista mari intarzieri, facand ca si ratele mortalitatii prin cancer sa fie mai mari”.

Articolul precedentCluj-Napoca, capitala oncologiei europene
Articolul următorProf. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel: Constat ca tot mai multi parinti refuza vaccinarea copiilor