De Ziua Internationala de Lupta impotriva Cancerului de San, Palatul Cotroceni va fi iluminat in roz

0
100

Lupta impotriva uneia dintre cele mai nemiloase afectiuni, cancerul la san, este marcata anual la 1 octombrie. in semn de solidaritate si empatie cu femeile care sufera de aceasta boala, anul acesta, Administratia Prezidentiala a anuntat ca Palatul Cotroceni va fi iluminat in roz, culoare ce simbolizeaza lupta contra cancerului mamar. Actiunea va incepe sambata, 1 octombrie, la ora 19.30, potrivit unui comunicat al Presedintiei Romaniei.

„Prin aceasta initiativa, Administratia Prezidentiala se alatura institutiilor care promoveaza importanta preventiei si depistarii precoce a cancerului de san, a doua cea mai frecventa forma de cancer in Romania”, se precizeaza in informare.

Din pacate, in Romania, aproximativ 20% dintre cazurile de cancer la san sunt depistate in stadii avansate, conform unui studiu GSK privind diagnosticarea cancerului in Romania. Descoperirea in faze incipiente duce la o crestere semnificativa a ratei de supravietuire, ce poate ajunge la 80-90% arata Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Potrivit OMS, o treime din cancere sunt prevenibile, iar jumatate din decese ar putea fi evitate. Ţara noastra inregistreaza deficiente in ceea ce priveste rata de supravietuire a bolnavilor de cancer, una dintre cauze fiind faptul ca boala este depistata cand deja se afla intr-un stadiu avansat. Aceasta situatie este alarmanta si argumenteaza necesitatea adoptarii unui set de masuri care sa puna in prim-plan sanatatea femeii, mai subliniaza Administratia Prezidentiala.

Articolul precedentDiagnosticul timpuriu si accesul la tratament eficient – prioritati in diabetul zaharat de tip 2
Articolul următorMaine se deschide anul universitar 2016-2017 la UMF Carol Davila din Bucuresti