De la 1 iulie va fi introdusă contribuția personală în Sănătate. Cum va funcționa noul sistem

0
208

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care prevede că, de la 1 iulie, intră în vigoare măsura contribuţiei personale pentru pacienţii care se adresează furnizorilor privaţi de servicii medicale aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru spitalizare continuă pentru cazurile acute. „Vorbim despre contribuţie personală, nu despre coplată. Coplata este altceva decât contribuţia personală. Contribuţia personală reprezintă o diferenţă dintre tariful decontat (…) şi cel perceput de un furnizor privat de servicii medicale”, a explicat preşedintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate(CNAS), Adrian Gheorghe.

„Astăzi a fost promovată Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea art. 230 din legea 95/2006, ordonanţă care propune un mecanism gradual de implementare a contribuţiei personale suportate de asiguraţi în condiţiile acordării servicii medicale în cadrul unor furnizori orivaţi aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate”, a anunţat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, la finalul şedinţei de Guvern de joi.

Preşedintele CNAS, Adrian Gheorghe, a precizat că la 1 iulie intră în vigoare măsura contribuţiei personale pentru furnizorii privaţi de servicii medicale aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate, mai exact serviciile de spitalizare continuă pentru cazurile acute. Ordonanţa prevede, totodată, intrarea în vigoarea a măsurii contribuţiei personale pentru serviciile de ambulatoriu de specialitate şi ambulatoriu paraclinic în 2022, în aceste cazuri fiind vorba despre o amânare a aplicării acestei măsuri.

Ad in title

„Vorbim despre contribuţie personală, şi nu despre coplată. Coplata este altceva decât contribuţia personală. Contribuţia personală reprezintă o diferenţă dintre tariful decontat (…) şi cel perceput de un furnizor privat de servicii medicale”, a explicat Adrian Gheorghe.

Președintele CNAS a subliniat că, şi în acest moment, o persoană asigurată în sistemul asigurărilor de sănătate se poate tratat la privat, dacă privatul este în contract cu casele de asigurări de sănătate.

„Contribuţia personală nu modifică, nu aduce o noutate în acest plan. Această posibilitate este deja şi astăzi. Ce nu este posibil astăzi, dar această măsură a contribuţiei personale va face posibil – acoperă un spectru mai larg. Ce nu este posibil azi este ca furnizorul privat să percepapă sume în plus faţă de ceea ce decontează Casa (…). Asta nu înseamnă că nu se percep pe căi legale alte sume de către furnizorul privat, într-un fel justificat pentru că tarifele decontate nu acoperă costul real. Însă există o masă importantă de neclaritate privind, o zonă gri (…) privind cum se percep aceste sume în mod legal care să acopere diferenţa între ce acoperă Fondul şi costul real, reflectat de tariful perceput de furnizorul privat”, a explicat Adrian Gheorghe.

Potrivit președintelui CNAS, măsura aduce transparenţă, întrucât există un deviz estimativ standard pe care furniozorul privat trebuie să îl dea unui asigurat şi să detalieze cât acoperă Fondul şi ce sume se percep în plus, detaliat pe categorii de cheltuieli.

„În plus, acest deviz e valabil 5 zile lucrătoare. Practic, de când pacientul se prezintă un spital privat şi cere o ofertă (…), i se oferă un deviz estimativ pe acest model standard şi detaliat, acest deviz e valabil 5 zile, pacientul are timp să se gândească, să caute alte oferte şi să decidă dacă vrea sau nu să continue, în funcţie de contextul său. Odată ce ia o decizie, nu poate merge mai departe decât dacă îşi oferă consimţământul scris. Dacă devizul se modifică pe parcursul internării (…), pacientul sau aparţinătorul trebuie să îşi ofere consimţământul, iar la final se oferă un decont care prezintă detaliat când suportă Casa şi ce se percepe în plus”, a declarat Adrian Gheorghe.

Președintele CNAS a susţinut că aceste măsuri ajută asiguratul să aibă mai multă informaţie, pentru a lua cea mai bună decizie.

Întrebat care este motivul pentru care nu se decontează la valoarea reală, Adrian Gheorghe a răspuns: „Unul e că tarifele stabilite au fost stabilite acum mult timp şi nu au fost actualizate. Un motiv legat e că structura costurile a evoluat mult şi nu se ştie care e costul real. Presupunerea de bun simţ e că tarifele reflectă o fracţiune din costul real, dar să ştim care e această fracţiune”.

 

Articolul precedentCând va fi operațional certificatul verde digital pentru COVID. Anunțul premierului Florin Cîțu
Articolul următorPreședintele CNCAV: Varianta Delta a SARS-CoV-2 are capacitatea de a deveni dominantă în România