De ce este bine sa donam sange?

0
31

Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central ”Dr. Carol Davila” a publicat, pe pagina sa de Facebook, un material despre beneficiile donarii de sange, in contextul campaniei ”Sa dam viata Romaniei!”, pe care o deruleaza.

 

De ce este bine sa donam sange

 

Donatorii de sange ce doneaza periodic au dreptul sa efectueze un examen radiologic si unul biologic gratuit, in fiecare an, se arata in postare.

in unele cazuri, un examen cardiologic este necesar pentru depistarea unor posibile afectiuni care ar putea duce la interzicerea unor viitoare donari de sange.

Donatorii au dreptul sa primeasca rezultatele testelor inscrise in buletinul de analiza a sangelui.

Donatorii de sange ce doneaza periodic primesc un tratament substitutiv cu fier, gratuit, daca se depisteaza un deficit de fier sau vreun sindrom anemic datorat donarilor repetate. Acest lucru este recomandat de catre medicul de colectare.

 

Beneficii pentru sanatatea donatorilor

 

in ceea ce priveste sanatatea celui care doneaza, sangele este improspatat, imunitatea organismului creste, riscul de paralizie si accident vascular se reduc cu 30%.

Mai mult, potrivit reprezentantilor spitalului, in urma donarii de sange, rezistenta organismului la socuri creste, astfel ca, in cazul unui accident, reactia organismului ii va ajuta pe medici, acesta fiind deja obisnuit cu pierderea de sange si inlocuirea lui.

 

Beneficii primite, la cerere, de donatorii de sange

 

Pe langa toate acestea, donatorii de sange au dreptul sa primeasca, la cerere, pentru fiecare donare si alte beneficii, precum:

 – 7 tichete de masa

– Zi libera de la locul de munca sau o zi scutire de frecventa pentru elevi, studenti si militari, in ziua donarii

– Decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau resedinta in alta localitate decat cea in care isi are sediul institutia la care se face donarea de sange

– Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul in comun, daca donarea se face la institutia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea in care donatorul este angajat.

 

Campania ”Sa dam viata Romaniei!”

 

Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central “Dr. Carol Davila” si Centrul de Transfuzie Sangvina al Ministerului Apararii Nationale au demarat in aceasta luna campania de donare „Sa dam viata Romaniei”.

 

Articolul precedentRata bolilor hepaticesi a deceselor cauzate de alcool, in crestere in SUA – studiu
Articolul următorINTERVIU cu Paula Rusu: La un an de cand Legea Tuberculozei a fost votata, nu are inca norme de aplicare