Daniela Bololoi: Cred ca abordarea in cazul autismului ar trebui sa fie una multidisciplinara

0
21

Autismul este o tulburare neurobiologica care apare la copii fie la nastere fie la varsta de doi ani, afectiune care in tara noastra este tot mai frecventa. Cresterea numarului de cazuri diagnosticate se datoreaza si screeningului care se face in acest domeniu.

„Practic 1 din 88 de copii, in acest moment, este diagnosticat cu autism. Asta arata statisticile la nivel mondial si asta reflecta si Romania. in ultimul an, 3000 de copii noi au fost raportati. Odata cu aplicarea screening-ului si a decontarii lui numarul de copii care ajung catre centre sau catre servicii de terapie creste. Screening-ul are un numar de noua intrebari, este extrem de simplu si ar trebui sa ridice un semn de intrebare medicului de familie, care trebuie sa trimita copilul catre specialist”, a declarat Daniela Bololoi, presedinte Asociatia HelpAutism.

Primul semn de intrebare pe care ar trebui sa si-l puna parintii este atunci cand copilul nu raspunde la anumite situatii.

Ad in title

Potrivit presedintelui Asociatiei HelpAutism, „orice bebelus inca de la varsta de doua luni zambeste cand isi vede mama, reactioneaza, urmareste cu privirea. Asta inseamna ca vorbim de o comunicare non-verbala, nu trebuie sa vorbeasca. Daca ai senzatia ca parinte ca nu te poti intelege cu copilul tau, ca nu poti comunica cu copilul tau, nu poti ajunge la el, inseamna ca in acel moment ar trebui sa iti ridici un semn de intrebare si sa te adresezi in primul rand medicului de familie, sa-i soliciti sa aplice screening-ul, iar ulterior sa te adresezi medicului psihiatru. Medicul psihiatru face trimitere mai departe si in echipa multidisciplinara, impreuna cu psihologul clinician si cu investigatiile la nivel neurologic, stabileste diagnosticul final.”

in ceea ce priveste modificarile aduse la contractual cadru, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a precizat ca schimbarile produse vin in sprijinul pacientilor.

„Este adevarat ca in noul contract cadru apar elemente de noutate, cerute de asociatii. O data cu noul contract cadru, se vor acorda servicii de kinetoterapie de grup sau pe aparate si am crescut numarul de puncte acordate pentru servicii conexe”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

De altfel, ministrul Sanatatii a solicitat in continuare sprijinul asociatiilor implicate si a medicilor de familie pentru a face primul pas spre diagnostic.

„Anul trecut, una din marile discutii era decontarea screening-ului, acum contractul cadru prevede decontarea screening-ul dar este adevarat ca trebuie urmarita aplicarea lui in cabinete. Totul trebuie inceput cu screening-ul precoce, acum exista cadrul formal si sper ca medicii de familie sa-l puna in aplicare”, a mai adaugat ministrul Sanatatii.

Desi autoritatile au pus bazele unor strategii prin care sa creasca calitatea vietii persoanei cu tulburari din spectrul autist, totusi mai sunt multi pasi de facut.

„Pot spune cu sinceritate ca suntem pe drumul cel bun si ca autismul incepe in sfarsit sa fie tratat asa cum trebuie de sistemul romanesc de sanatate. Dar mai sunt foarte multe lucruri de facut. Trebuie mai multe ore de terapie decontate, chiar daca numarul a crescut de la 3 la 5 ore, trebuie sa incurajam acest lucru. Trebuie sa avem o colaborare si mai buna si mai stransa intre autoritatile publice locale si ONG-uri si, in acelasi timp, trebuie sa avem o legatura mult mai stransa intre terapeuti si medicii de familie, care trebuie incurajati sa aplice acest screening pentru autism. Deci trebuie sa pornim de la o investitie mult mai ampla in preventie si in acelasi timp sa nu uitam de persoanele cu tulburari din spectrul autist adica de adulti”, a declarat Gabriela Podasca, deputat.

Mai mult, potrivit presedintelui – secretar de stat al Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati, Mihaela Ungureanu, este nevoie si de un cadru scolar incluziv.

„Ne dorim deschiderea scolii catre parinti, catre comunitate. De asemenea este necesara adaptarea rezonabila pe baza nevoilor individuale ale copilului si tanarului scolar, promovarea de bune practici si in mod special implementarea unor masuri care sa faciliteze transportul. Credem ca una din principalele probleme cu care se confrunta parintii copiilor cu autism si tinerilor cu autism nu vine din familie, ci din afara familiei si ma refer aici la modul in care societatea ii trateaza. De cele mai multe ori vedem o atitudine care genereaza izolarea si marginalizarea”, a mentionat Mihaela Ungureanu.

in acelasi timp, echipa care ingrijeste persoana cu autism si ofera servicii integrate trebuie sa fie una multidisciplinara, dupa cum a subliniat si directorul Centrului National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog, Ileana Botezat – Antonescu.

„Orice tulburare psihica, inclusiv din spectrul autist, nu este apanajul numai al Ministerului Sanatatii sau al profesionistilor care lucreaza in sanatate. Tulburarea psihica, in genere, are un ecou mare atat in familie, atat in grupul social sau in grupul scolar, cat si in intreaga societate astfel incat acest concept de servicii integrate trebuie sa implice nu numai profesionistii din sanatate, ci si pe cei din asistenta sociala, pe cei din Ministerul Educatiei, cei din Ministerul Justitiei”, potrivit directorului Centrului National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog.

Un element cheie in gestionarea tulburarilor din spectrul autist o reprezinta si formarea de cat mai multi specialisti recunoscuti la nivel national si international.

„Din punct de vedere al reformei curriculei universitare, al planurilor de invatamant, nu se poate spune ca nu am facut pasi importanti in aceasta directie,si anume: planul de invatamant de licenta in sistem Bologna cuprinde cursuri care se ocupa de autism. Avem un curs de psiho-pedagogia persoanei cu deficiente asociate unde mai bine de jumatate din structura cursului este dedicata studierii trasaturilor psihologice ale persoanelor cu autism, profilul psihologic in general vorbind, si recuperarii si terapiei persoanei cu autism. De asemenea, la nivel de master in facultatea noastra am inclus foarte multe cursuri dedicate autistilor”, a specificat prof. univ. Doru-Vlad Popovici, directorul Departamentului de Psihopedagogie Speciala, Facultatea de Psihologie si Ştiintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti.

Importanta pregatirii psihologilor a fost subliniata si de Anca Dumitrescu, primul specialist roman acreditat BCBA.

„Un copil cu autism are nevoie de cel putin 4 ore de terapie pe zi, prin urmare este foarte importanta pregatirea psihologilor. Este important sa existe un master in ABA, singura metoda dovedita stiintific ca are impact in recuperare”, a precizat Anca Dumitrescu, primul specialist roman acreditat BCBA.

in Romania sunt in prezent 14 specialisti. Iar asta in timp ce in Bulgaria nu exista astfel de specialisti in autism, in Rusia sunt 5, in Ungaria sunt 2, iar in Turcia un specialist. Costul unei terapii variaza intre 2000 si 4000 RON pe luna in functie de locatia unde copilul respectiv urmeaza terapia.

Declaratiile au fost facute in cadrul celei de-a IV-a editii a Conferintei internationale ABA 2015, ce a primit certificarea Behavior Analyst Certification Board – principala institutie de acreditare a practicienilor ABA.

Articolul precedentPeste 220 de participanti la Cursul C.O.M.B.A.T. 3, Editia Oradea
Articolul următorDe Ziua Mondiala a Sanatatii din 2015 OMS atentioneaza asupra securitatii alimentare