Oamenii de știință din Statele Unite încearcă să înțeleagă modul în care creierul transferă amintirile din cele pe termen scurt în cele pe termen lung în timpul somnului. Pentru aceasta, cercetătorii de la BrainGate, un consorțiu de cercetare academică format din Brown University, the Providence VA Medical Center, Massachusetts General Hospital, Stanford University și Case Western Reserve University, au implantat microelectrozi unui număr de doi pacienți cu paralizie senzitivă și motorie.

Apoi, aceștia au fost rugați să joace un joc inspirat din ”Simon says”, în care li se cerea să facă, într-o anumită ordine, o serie de mișcări ușoare indicate de computer. Însă, în loc să facă propriu-zis mișcările, cei doi s-au gândit la ele, în timp ce microelectrozii le înregistrau activitatea neuronală.

Monitorizarea a continuat și în timpul somnului celor doi. Rezultatele au arătat că, în timpul somnului activitatea neuronală a fost corelată puternic cu activitatea înregistrată în timp ce cei doi pacienți chiar jucau ”Simon says”. Aceasta înseamnă că creierele lor jucau în continuare jocul în timpul somnului, reluând aceleași secvențe la nivel neuronal.

”Acest studiu este fascinant”, a declarat dr. Richard Isaacson, care conduce Clinica de Prevenție a Alzheimer din Weill Cornell Medicine și New York-Presbyterian Hospital.

”În pofida deceniilor de cercetare, nu este clar încă modul în care amintirile ‘pe termen scurt’ devin amintiri ‘pe termen lung’ care sunt accesibile și mai târziu”, a afirmat Isaacson, care nu a fost implicat în studiu.

”Folosirea unei interfețe creier-computer este un mod interesant de a studia memoria, pentru că poate înregistra tiparele de activitate ale creierului și apoi poate căuta exact acele tipare mai târziu”, a adăugat el.

”Înțelegerea completă a modului în care o amintire se stochează în creier ar putea ajuta la deblocarea secretelor unei funcții cognitive optime”, a spus Isaacson.

”Acest studiu susține ideea că, pentru a optimiza memoria și învățarea, oamenii trebuie să acorde prioritate activităților de odihnă – cel mai important somnului adecvat”, a adăugat el.