VIDEO Cum ne protejăm de noul coronavirus? Interviu cu conf. dr. Diana Loreta Păun

0
78

Infecția cu noul coronavirus este o infecție respiratorie și cred că ar fi important ca populația să înțeleagă că avem de-a face cu o viroză respiratorie, a explicat conf. dr. Diana Păun, consilier prezidențial, Departamentul de Sănătate Publică, Administrația Prezidențială. ”Pe românește spus, cu o răceală. Această infecție se transmite, cel mai adesea, pe care respiratorie, adică prin ploaia de picături pe care noi o putem transmite prin strănut sau prin tuse, dar chiar și prin vorbire, dacă interlocutorul stă la mai puțin de un metru de noi”, a afirmat ea.

Există și alte căi de transmitere, cum ar fi prin contact direct sau prin contact indirect, prin obiecte. ”Pe obiecte, virusul trăiește până la nouă zile”, atrage atenția consilierul prezidențial, subliniind că din acest motiv este important ca suprafețele cu care intrăm în contact să fie dezinfectate.

”Infecția cu noul coronavirus este caracterizată prin faptul că, deși se răspândește foarte repede, nu are o gravitate foarte mare, în sensul că majoritatea cazurilor, fie sunt asimptomatice, fie se manifestă prin simptome ușoare, respectiv curge nasul, apare tuse sau durere în gât”, a precizat conf. dr. Păun. În cazul persoanelor vulnerabile, însă, boala poate evolua mai grav, a adăugat ea.

În aceste condiții, persoanele vulnerabile trebuie să își ia măsuri suplimentare de precauție.

Conf. dr. Păun a vorbit și despre măsurile pe care trebuie să le ia populația pentru a se proteja de noul coronavirus, dar și de alte virusuri și bacterii care circulă. Este vorba, în primul rând, despre spălatul pe mâini cu apă și săpun.

Consilierul prezidențial a insistat și asupra necesității educației pentru sănătate – o prioritate a președintelui României – inclusiv în contextul apariției de cazuri de coronavirus în România.

Articolul precedentMAE: Recomandări privind călătoriile în străinătate în contextul răspândirii infecției cu noul coronavirus
Articolul următorLIVE – Conferința regională a Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice – Târgu Mureș