Cum afecteaza lumina telefoanelorsi laptopurilor calitatea somnului

0
50

Oamenii de stiinta de la Universitatea Manchester au descoperit ca puterea luminozitatii ecranelor telefoanelor mobile si laptopurilor afecteaza calitatea somnului, nu culoarea luminii ecranelor. Potrivit cercetatorilor, lumina albastra de pe dispozitive nu este principala problema in calea unui somn odihnitor, concluzie rezultata in urma unor studii pe soareci, care au fost expusi la diferite setari de lumina ca sa fie observat impactul asupra lor.

Descoperirile controversate, publicate in revista Current Biology, sugereaza ca mai important este cat de calda si stralucitoare este o lumina.

„in prezent, deseori, oamenii ajusteaza culoarea iluminatului sau a afisajelor vizuale si fac ecranele mai galbene. Teoria noastra este ca schimbarea culorii are un efect gresit. Contracareaza orice beneficiu pe care il puteti obtine din reducerea luminozitatii ecranului”, a explicat dr. Tim Brown, cercetatorul care a condus studiul.

 

Cum s-a realizat studiul?

 

Cercetatorii au fixat luminozitatea ridicata sau joasa si au schimbat culoarea de la albastru la galben. Experimentul a aratat ca lumina stralucitoare a oricarei culori a fost stimulanta, mai degraba decat odihnitoare. Dar cand lumina a fost mai intunecata, cea albastra a reiesit mai odihnitoare decat cea galbena. Dr. Tim Brown a declarat ca rezultatele se potrivesc cu ceea ce se intampla si cu lumina zilei.

„in timpul zilei, lumina care ne ajunge este relativ alba sau galbena si are un efect puternic asupra ceasului corpului, in timp ce in jurul amurgului, odata ce soarele apune, lumina devine mai albastra. Deci, daca doriti sa evitati ca lumina sa aiba un efect puternic asupra ceasului biologic, diminuarea ei si albastrul ar fi calea de urmat.”, spune Brown, citat de BBC.com.

Desi soarecii sunt nocturi, cercetatorii sustin ca modul in care lumina influenteaza ceasul corpului este acelasi la toate mamiferele, inclusiv la oameni, ceea ce inseamna ca rezultatele ar trebui sa se aplice oamenilor.

Deocamdata studiul a fost efectuat numai pe soareci, iar cercetatorii iau in calcul ca in viitor sa fie realizate si studii pe oameni pentru a putea elucida aceasta problema.

Articolul precedentGuvernul ungar a preluat şase clinici private de fertilizare in vitro pentru a spori natalitatea
Articolul următorSanatatea mintala, afectata de poluarea aerului