Pentru a reduce riscul de dezastre, Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania recomanda o serie de masuri populatiei care locuieste in zonele expuse la risc de inundatii: sa fie pregatita de evacuare, sa se aprovizioneze cu apa potabila, alimente, imbracaminte calduroasa si medicamente, sa invete cum sa intrerupa utilitatile, cum ar fi alimentarea cu curent electric, gaz si apa de la intrerupatoarele si supapele principale, sa intretina santurile de scurgere din gospodarie si de la drumul de acces catre aceasta, sa construiasca bariere pentru a impiedica apa sa ajunga in cladire.

Crucea Rosie Romana este pregatita permanent sa intervina de urgenta in sprijinul populatiei afectate de dezastre, cu alimente, apa, corturi, cearsafuri, paturi, saci de dormit, cizme de cauciu, paturi pliante, dezinfectant si alte materiale de stricta necesitate. De asemenea, depozitele filialelor de Cruce Rosie din toata tara sunt aprovizionate cu materiale pentru acoperirea nevoilor a 5.000 de persoane. in functie de evolutia situatiei, Crucea Rosie Romana poate suplimenta depozitele zonale cu materiale de prima necesitate din stocul de urgenta al depozitului central al CRR.

De la demararea apelului umanitar pentru victimele afectate de caderile masive de zapada, Crucea Rosie Romana a trimis in zonele afectate de zapada peste 60 de tone de alimente, apa, paturi, imbracaminte si lemne pentru foc. in acest context, Crucea Rosie Romana multumeste tuturor celor care au reactionat cu promtitudine pentru ajutorarea persoanelor afectate de caderile masive de zapada.