Criza de sange afecteaza mai multe judete din Romania

0
178

in perioada verii, spitalele din multe judete din tara se confrunta acut cu lipsa donatorilor de sange, neexistand astfel suficiente rezerve de sange pentru transfuzii.

Din cauza caniculei si a concediilor, tot mai putine persoane se prezinta la centrele de recoltat sange, fapt ce genereaza o adevarata criza. Rezervele spitalelor sunt insuficiente si ajung sa fie utilizate exclusiv pentru urgentele de gradul 0. Medicii solicita rudelor pacientilor care au nevoie de interventii chirurgicale sa doneze sange.

Numarul donatorilor s-a redus aproape la jumatate, de la 150 de donatori pe zi in timpul anului, la maxim 80 de persoane pe zi, in perioada verii, potrivit declaratiilor lui Victor Gutiun, purtator de cuvant la Centrul de Transfuzii al Municipiului Bucuresti. Acesta adauga ca donatorii nu vin voluntar, ci sunt chemati cu ajutorul bazei lor de date. Victor Gutiun informeaza ca este foarte dificil de colectat sange pentru cei care sufera accidente.

in salile de operatii intra in principal pacientii cu urgente vitale, in timp ce restul bolnavilor sunt programati abia la toamna, conform precizarilor Elenei Jenariu, director al Centrului de Transfuzii de Sange din Timisoara, alt oras care resimte acut aceasta criza de sange. Cele mai solicitate grupe sangvine in aceasta perioada sunt de tip 0 pozitiv si A II pozitiv. Situatii similare se intalnesc si in judete precum Botosani, Suceava, unde stocurile de sange sunt limitate si utilizate exclusiv pentru situatiile de urgenta.

Medicii fac apel la cetatenii din toate judetele tarii pentru a deveni donatori de sange, fapt care ar putea conduce la depasirea crizei actuale de sange si implicit, la salvarea multor vieti. in schimbul sangelui, donatorii primesc recompensatii: bonuri de masa si o zi libera de la locul de munca.

Sursa: SanatateaTV

Articolul precedentAnalizele medicale gratuite, ignorate de populatie
Articolul următorStresul suportat de mama in timpul sarcinii poate face rau copilului