COVID-19: Lecțiile la nivel european.Dezbatere cu senatorul Adrian Wiener și europarlamentarul Cristian Bușoi

0
65
Antonio TAJANI, EP President meets with Klaus IOHANNIS, President of Romania - Official welcome

Adaptarea UE și lecțiile la nivel european în urma crizei generate de pandemia de coronavirus au fost discutate de Adrian Wiener, membru al Comisiei pentru Sănătate Publică a Senatului României și de europarlamentarul Cristian Bușoi, membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară a Parlamentului European, în emisiunea Voci pentru Sănătate | Live cu Ileana Toma, dezvoltată de Sănătatea Press Group.

Senatorul Adrian Wiener a pledat pentru independența medicală a Uniunii Europene, ”o coordonată esențială pe care va trebui de acum încolo să o luăm foarte serios în considerare”. ”Să avem capacități de producție în Uniune pentru absolut tot nomenclatorul de esențiale medicale, să nu depindem de importurile extracomunitare în ceea ce privește echipamentele de protecție, în ceea ce privește principiile medicamentoase din care se fac foarte multe dintre medicamente. Cu toții cunoaștem faptul că multe dintre ele sunt produse în China sau în India. Sigur, într-o situație care nu este de criză, probabil că este convenabil economic să externalizezi foarte multe dintre aceste materii prime, să zicem. Dar dincolo de rațiunile economice, vedem cu toții cât de important este accesul la aceste resurse atunci când o astfel de criză lovește”, a spus el.

Ad in title

În aceste condiții, Adrian Wiener a făcut un apel către Parlamentul European pentru a pune în discuție independența Europei din punct de vedere medical.

La rândul său, europarlamentarul Cristian Bușoi a afirmat că există o discuție mai veche la nivel european privind preluarea mai multor prerogative în privința sănătății de către Bruxelles. Potrivit lui, punerea în comun a resurselor, a exemplelor de bune practici, dar și a expertizei medicală profesională pot fi oportune.

”Nu știu dacă după această criză va exista și voința politică de modificare a tratatelor și de delegare a mai multor atribuții la nivelul UE”, a spus el.

Articolul precedentGCS: Vârsta medie a pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 este de 45 de ani
Articolul următorOMS avertizează asupra impactului psihologic al coronavirusului în societate