Vaccinul anti-COVID-19, dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca, împiedică apariția simptomelor COVID-19 la 70% dintre persoane. Acestea sunt rezultatele unui studiu clinic efectuat la scară largă, a transmis postul de televiziune BBC.

Universitatea Oxford a anunțat că rezultatele studiilor clinice au demonstrat că eficacitatea generală a vaccinului este de 70%, dar acest rezultat vine din combinarea a două regimuri diferite de tratament: unul care a dat rezultate de 62% și al doilea, care a avut rezultate de 90%.

Când voluntarii au primit două mari doze, protecția a fost de 62%, însă a crescut la 90% când oamenii au primit o doză mai mică urmată de una mai mare. Nu este clar de ce există această diferență.

Vaccinurile Pfizer și Moderna, eficiență mai mare

Deși vaccinurile Pfizer și Moderna au arătat o rată de protecție de 95%, cel dezvoltat de Oxford și AstraZeneca este mult mai ieftin, mai ușor de depozitat și de transportat față de celelalte două.

“Suntem foarte mulțumiți de rezultate”, a declarat, pentru BBC, profesorul Andrew Pollar, principalul autor al studiului. El a precizat că datele obținute din eficiența de 90% sunt “interesante” și ar putea însemna că “vom avea mult mai multe doze pe care le vom putea distribui”.

Cercetătorii de la Oxford au efectuat procesul pentru dezvoltarea unui vaccin în aproape 10 luni.

Guvernul britanic a precomandat 100 de milioane de doze ale vaccinului Oxford, suficient cât să imunizeze 50 de milioane de oameni.

Mai mult de 200.000 de voluntari au fost implicați, jumătate în Regatul Unit, restul în Brazilia.

Au existat 30 de cazuri de COVID la oamenii care au primit două doze de vaccin și 101 de cazuri la cei care au primit o injecție falsă.

Vaccinul poate fi depozitat la temperatura frigiderului, ceea ce înseamnă că poate fi distribuit către fiecare colț al lumii, spre deosebire de cele dezvoltate de Pfizer/ BioNTech și Moderna, care trebuie ținute la temperaturi mult mai scăzute.