COVID-19: Semnal de alarmă tras de autoritățile americane despre testele antigen

0
387

Testele antigen pentru COVID-19 pot da rezultate fals pozitive. Este semnalul dat de autoritatea care reglementează piața medicamentelor și a dispozitivelor medicale, U.S. Food and Drug Administration (FDA).

Agenția americană a avertizat recent personalul laboratoarelor clinice și furnizorii de asistență medicală, pe această temă.

Reprezentanții FDA au ajuns la această concluzie, în urma studiilor realizate în azilurile de bătrâni. Ei au specificat că este posibil să apară astfel de rezultate înșelătoare atunci când nu se respectă instrucțiunile de utilizare pentru testele antigen de detectare rapidă a SARS-CoV-2.

Testele antigen detectează proteinele de pe suprafața virusului și presupun recoltarea de probe din nas și gât – procedură care este incomodă pentru pacient.

Acestea pot produce rezultate rapide față de testele moleculare, ce detectează materialul genetic al virusului.

Țările afectate de cel de-al doilea val al pandemiei încearcă să se îndrepte către teste mai rapide, mai ieftine, dar care sunt și mai puțin precise. Statele speră ca astfel să permită realizarea mai multor teste, mai rapid, cu aceleași resurse, inclusiv financiare, în condițiile în care numărul cazurilor de COVID-19 și implicit al persoanelor care necesită testare a explodat în ultimele luni.

FDA a emis prima autorizație de utilizare de urgență pentru un test antigen COVID-19 în luna mai. Guvernul american a semnat acorduri cu mai multe companii, printre care Becton Dickinson și Quidel Corp, pentru a furniza teste antigen pentru azilurile de bătrâni, în încercarea de a identifica rapid focarele și de a opri valul de COVID-19, potrivit Reuters.

În septembrie, compania Becton Dickinson ce furnizează guvernului SUA 750.000 de teste antigen, a anunțat că a demarat o investigație după informațiile privind rezultatele fals pozitive ale testelor rapide pe care le vinde.

Articolul precedentPreședintele Colegiului Medicilor din România: S-ar putea ca toate spitalele să aibă secții COVID
Articolul următorCât poate călători o picătură infectată cu SARS-CoV-2 în mediu? Recomandările pentru persoanele scunde