COVID-19 : Recomandări pentru călători

0
511

Grupul de Comunicare Strategică a transmis o serie de recomandări referitoare la COVID-19, pentru informarea celor care călătoresc.

Iată ce trebuie să știe aceștia referitor la simptomele, modul de răspândire, măsuri de protecție și perioadă de incubație ale COVID-19.

COVID-19  Simptome

Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala și tusea uscată. Unii pacienți pot prezenta dureri, congestie nazală, secreții nazale, dureri în gât sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei ușoare și încep treptat. Unele persoane se infectează, dar nu dezvoltă niciun simptom și se simt bine.

COVID-19  Răspândire

Oamenii pot lua coronavirus de la alte persoane care au virusul.  Boala se poate răspândi de la om la om, prin particule mici din nas sau gură, care sunt răspândite atunci când o persoană cu COVID-19 tusește sau strănută. Aceste picături ajung astfel pe obiecte și suprafețe. Alte persoane iau apoi virusul atingând aceste obiecte sau suprafețe, și ulterior atingându-și ochii, nasul sau gura. Oamenii pot, de asemenea, să se îmbolnăvească dacă iau contact cu particule de saliva de la o persoană cu COVID-19 care tușește sau strănută. Acesta este motivul pentru care este important să se păstreze o distanță mai mare de 1 metru față de o persoană bolnavă.

COVID-19  Măsuri de protecție

Ca măsuri de protecție, se recomandă spălatul mâinilor cu apă și săpun, cu soluții pe bază de alcool, menținerea unei distanțe de cel puțin 1 metru față de cel care strănută sau tușește și evitarea atingerii la ochi, nas și gură.

COVID-19  Perioada de incubație

Majoritatea estimărilor referitoare la perioada de incubație pentru COVID-19 variază între una și 14 zile, cel mai frecvent această perioadă fiind de cinci zile.

COVID-19  Recomandări pentru călători

Călătorii care sunt bolnavi sunt sfătuiți să amâne sau să evite deplasările în zonele afectate de epidemia de coronavirus, în special persoanele în vârstă și persoanele cu boli cronice.

Specialiștii recomandă, de asemenea, să se acopere nasul și gura cu un cot flexat sau șervețel de hârtie atunci când se tușește sau se strănută, să se arunce imediat șervețelul și să se dezinfecteze mâinile.

De asemenea, nu este necesară purtarea unei măști medicale dacă nu prezentăm simptome de îmbolnăvire, deoarece nu există dovezi că purtarea unei măști, de orice tip, protejează persoanele care nu sunt bolnave.

Cu toate acestea, în unele culturi, măștile pot fi purtate frecvent. Dacă se vor purta măști, este important să se respecte cele mai bune practici cu privire la modul de purtare, îndepărtare și eliminare a acestora și igienizare mâinilor după îndepărtare.

Călătorii care se întorc din zonele afectate ar trebui să se auto-monitorizeze pentru simptome timp de 14 zile și să urmeze protocoalele naționale ale țărilor în care sosesc.

Articolul precedentOlt: Dosar penal pentru o persoană care, aflată în izolare, a părăsit domiciliul
Articolul următorPoluarea reduce speranța de viață cu 2,9 ani