COVID-19: Nu se fac 50.000 de teste, pentru că nu există cerere și capacitatea de recoltare este limitată

0
232
Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat marți, după ședința de la Ministerul Sănătății, că țara noastra are o capacitate de 53.000-54.000 de teste COVID-19. Premierul a explicat că nu atingem însă acest număr, deoarece testarea urmează regulile stabilite în definiția de caz. În plus, capacitatea de recoltare este limitată sau nu sunt solicitări.

”Noi avem o capacitate de testare, astăzi, pe aparate de tip Real Time PCR, de peste 50.000. Avem 53.000-54.000. De ce nu se fac? Pentru că fie nu sunt suficiente solicitări, fie există o anumită limită în ceea ce privește capacitatea de a recolta exudatul nazo-faringian”, a declarat premierul.

“Pe definiție de caz, întotdeauna numărul de teste este stabilit în funcție de situațiile în care se face testarea. Și există foarte mulți care preferă să se testeze contra-cost, nefiind în situația definiției de caz. Nu pot fi considerate persoane pozitive persoanele de contact. Reglementarea legală este evidentă și o știe toată lumea: trebuie să intre în izolare la domiciliu o perioadă de 14 zile. Și DSP, și Serviciul de Ambulanță acceptă testarea doar dacă persoana care apelează se află într-una dintre situațiile stabilite de definiția de caz. Lucrurile sunt foarte simple, foarte clare”, a mai precizat Ludovic Orban.

Articolul precedentLudovic Orban: Obiectivul este ca, în termen de o săptămână, să creștem cu peste 200 locurile la ATI
Articolul următorOFICIAL: A fost elaborată strategia de vaccinare anti-COVID-19. Cine va fi vaccinat?