Lista recomandărilor referitoare la utilizarea măștilor de protecție în comunitate, la domiciliu, dar și în centrele de îngrijire din zonele ce au raportat cazuri de COVID-19, a fost actualizată.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), actualizarea este destinată profesioniștilor în controlul și prevenirea infecțiilor, managerilor centrelor de îngrijire, lucrătorilor din domeniul sănătății, lucrătorilor comunitari din sănătate, dar și întregii comunități. Această versiune actualizată include o secțiune privind sfaturile adresate factorilor de decizie cu privire la utilizarea măștilor pentru persoanele sănătoase.

Mesajele principale ale OMS:

  • Măștile trebuie utilizate ca parte a pachetului de măsuri care contribuie la reducerea răspândirii COVID-19. Igiena mâinilor înainte de punerea și după îndepărtarea măștii, precum și utilizarea adecvată, depozitarea și eliminarea măștii sunt esențiale pentru a asigura eficacitatea.
  • OMS și-a actualizat orientările privind utilizarea măștilor cu noi dovezi științifice și sfaturi practice pentru factorii de decizie și a subliniat că este nevoie de mai multe studii în acest sens.
  • Principalele schimbări, în special în domeniile transmiterii comunitare, sunt utilizarea mai largă a măștilor în unitățile sanitare și specificul utilizării măștilor non-medicale pentru publicul larg.
  • În zonele cu transmisie COVID-19 sau unde există suspiciuni de transmisie, OMS recomandă oamenilor să poarte mască, în interior sau în aer liber, unde distanțarea fizică de cel puțin un metru nu poate fi menținută. Atunci când se află în interior cu alte persoane, oamenii ar trebui să poarte mască dacă ventilația a fost evaluată ca fiind neadecvată. Oamenii ar trebui să poarte la domiciliu mască atunci când primesc vizitatori, în cazul în care nu pot menține distanța sau nu pot evalua dacă ventilația este adecvată.
  • OMS recomandă în continuare să nu purtăm mască în timpul activității fizice intense și să nu folosim măști cu supapă.
  • OMS a oferit sugestii mai detaliate cu privire la ce tipuri de țesături trebuie utilizate în confecționarea măștilor.