Nelu Tătaru, ministrul Sănătății , a solicitat, miercuri, reprezentanților Inspecției Sanitare de Stat (ISS) să demareze de urgență un control la Spitalul Județean de Urgență Reșita, urmare a imaginilor apărute în spațiul public, privind modul în care sunt tratați pacienții din cadrul secției de boli infecțioase.

ISS  va verifica condițiile în care se acordă asistența medicală, respectarea circuitelor și a protocoalelor medicale în vigoare.

Mai multe imagini cu bolnavi nesupravegheaţi, îmbrăcaţi sumar sau dezbrăcaţi au apărut, miercuri, în spaţiul public, fiind vorba despre persoane cu probleme psihice, care stau în condiţii mizere în Staţionarul 3 al Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa.

Spaţiul este dedicat pacienţilor depistaţi cu COVID-19. Autorităţile susţin că acestea sunt ”condiţiile moştenite din sistemul de sănătate” şi că a fost cerută construirea unui spital modular.

„Este spitalul care a fost declarat COVID. Sunt oameni care nu au discernământ şi care, în mod normal, ar fi trebuit internaţi în alte secţii. Ei au fost aduşi acolo, se dezbracă, ştiţi cum sunt…”, a declarat Romeo Dunca, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, pentru presa locală.

Manager: „Recunoaștem ce se întâmplă în spital”

Alina Stancovici, managerul Spitalului Reșița, a declarant, la un post național de televiziune, că știe situația și a recunoscut ce se întâmplă în spital.

„Știm că este mizerie în spital, recunoaștem ce se întâmplă în spital. Eu sunt managerul arătat cu degetul, care ocupă acest post de câteva săptămâni, sunt probleme vechi. Spitalul are datorii de miliarde, nu s-au făcut investiții de 30 de ani, clădirea e din 1957, insalubră de-a dreptul.

În Caraș-Severin, până acum o săptămână erau doar două spitale Covid – cel din Reșița și cel din Caraș. Secția de penumologie unde sunt făcute fotografiile a fost mărită la capacitatea maximă de 70 de paturi din vară.

Pe acea secție au fost preluați toți pacienții cu Covid de toate categoriile, indiferent de vârstă și patologii, cu afecțiuni renale, cardiace, inclusiv cu afecțiuni psihice. Sunt categorii de pacienți care ar trebui tratați cu îngrijiri speciale.

Condițiile nu sunt cele mai bune. Avem personal medical redus, pe jumătate bolnav, care intră în ture de dimineață până seara. Aceiași medici se succed la două zile pe liniile de gardă”, a explicat managerul Spitalului Reșița.

Alina Stancovici a  vorbit despre imposibilitatea de a gestiona situaţia în spitalul pe care Ministerul Sănătăţii l-a considerat potrivit pentru a fi dedicat pacienţilor COVID-19.

“Am deschis o anchetă internă pentru a vedea cine sunt pacienţii şi cine i-a îngrijit şi când au fost făcute fotografiile. Am stat de vorbă cu personalul medical pentru a identifica situaţia şi a lua măsurile care se impun.”, a  declarant, miercuri, lmanagerul spitalului din Reşiţa.

Una dintre imaginile şocante este cea a unui cadavru într-un sac negru, lăsat pe unul dintre paturile de salon. Managerul spune că este posibil ca fotografia să fi fost făcută înainte ca pacientul decedat să fie transferat la morgă.

Totodată, Ministerul Sănătății va demara un control și la Direcția de Sănătate Publică Caraș Severin pentru a verifica modul în care reprezentanții acestei instituții și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu în acest caz.