COVID-19: MS va primi echipamente de plasmafereză și kituri de colectare de plasmă

0
42

Ministerul Sănătății va primi trei echipamente de plasmafereză și 3.000 de kituri de colectare de plasmă de la compania Besmax Pharma Distribution, pentru a le folosi în lupta împotriva COVID-19.

Ministerul Sănătății a semnat un protocol în acest sens, anunță jurnalista Ionela Năstase.

Donația se ridică la aproximativ 100.000 de euro.

Ad in title

Săptămâna trecută, Florin Hozoc, directorul Pharma Distribution, a anunțat pe Facebook că a oferit Ministerului Sănătății trei echipamente de plasmafereză și 3.000 de kituri de colectare, care ar putea ajuta la salvarea a tot atâția pacienți critici, pentru care nu există altă opțiune terapeutică.

”Cele 3 echipamente pot fi instalate în cel mult două săptămâni în 3 spitale care tratează pacienții critici infectați cu SARS-COV2”, a anunțat omul de afaceri pe Facebook.

 

Terapia cu plasmă, aplicată în mai multe țări

 

Un articol din 24 martie 2020 publicat în revista Nature, anunță că autoritățile sanitare americane și-au dat acordul pentru utilizarea plasmei ca tratament pentru pacienții critici infectați cu noul coronavirus.

Articolul din revista Nature subliniază că un avantaj esențial al plasmei recoltate de la convalescenți e faptul că este disponibilă imediat, spre deosebire de medicamente și vaccinuri, care necesită încă multe luni sau ani pentru a fi autorizate și produse. De asemenea, transfuzia de plasmă este o procedura medicală sigură, cu condiția ca plasma să fie testată înainte, pentru posibili viruși și alți agenți infecțioși. Oamenii de știință care au realizat cercetările privind opțiunea de a utiliza plasma de la convalescenți vor să o implementeze acum ca procedură medicală standardizată, utilizată pentru a vindeca mai ales infecțiile severe pentru care nu există alternativă terapeutică, dar și pentru a preveni infectarea personalului din spitale, situație ce ar putea duce la prăbușirea sistemului sanitar.

De asemenea, autoritatea federală americană din domeniul farmaceutic (US Food & Drug Administration, FDA) a publicat condițiile de administrare de către medici a acestei terapii experimentale, respectiv un protocol de administrare a transfuziilor cu plasmă umană colectată de la pacienții vindecați (convalescenți).

Autoritățile sanitare chineze au anunțat încă din 14 februarie 2020 că au inclus în protocoalele terapeutice pentru tratamentul pacienților COVID-19 administrarea de plasmă recoltată de la convalescenți, după ce s-au constatat beneficiile aduse de acest tratament.

 

Articolul precedentCOVID-19: Sanitas cere mai multe măsuri de protecție pentru personalul medical și testare periodică
Articolul următorMS a suplimentat numărul centrelor unde se efectuează teste RT-PCR pentru pentru noul coronavirus