COVID-19 India: Copii internați în spital cu simptome de respirație și scăderea tensiunii arteriale

0
119

Patru copii din India au fost internați separat, luna aceasta, într-un spital din statul central indian Maharashtra, cu simptome de respirație și scăderea tensiunii arteriale.

Mamele lor contractaseră COVID-19 în urmă cu mai mult de o lună, însă copiii nu au prezentat simptome ale bolii. La Spitalul Kasturba din Sevagram, ce are 1.000 de paturi, pacienții tineri s-au dovedit a avea anticorpi împotriva COVID-19, indicând o infecție din trecut, potrivit BBC.

Acum se luptă cu o afecțiune rară, inflamatorie și care ar putea pune viața în pericol, numită sindrom inflamator multi-sistem (MIS-C). Această afecțiune se dezvoltă de obicei la patru până la șase săptămâni după ce copiii și adolescenții s-au recuperat în urma COVID-19.

Ad in title

La Spitalul Kasturba, doi dintre copiii bolnavi și-au revenit, în timp ce ceilalți doi sunt tratați în terapie intensivă.

”Mi-aș face griji în legătură cu această afecțiune. Pur și simplu nu știm cât de profundă este această problemă. Este îngrijorător că încă nu avem date despre povara acestei boli în India”, a spus dr. SP Kalantri, intendentul medical principal al Spitalului Kasturba, citat de BBC.

Pe măsură ce al doilea val mortal al coronavirusului scade, medicii pediatri din India raportează mai multe cazuri de această afecțiune rară, dar gravă. Momentan, nu se știe cu exactitate câți copii au fost afectați. SUA au raportat până acum peste 4.000 de cazuri și 36 de decese cauzate de boală.

La Spitalul Gangaram din Delhi, dr. Dhiren Gupta, un medic pediatru de terapie intensivă, a văzut peste 75 de pacienți, cu vârste cuprinse între patru și 15 ani, din martie, când a început al doilea val. Spitalul său a deschis o secție MIS-C cu 18 paturi. El consideră că au existat peste 500 de astfel de cazuri în capitală și în suburbiile acesteia.

La aproape 1.500 km distanță, în orașul vestic Pune, Dr. Aarti Kinikar, medic pediatru care lucrează într-un colegiu medical și spital guvernamental, a văzut 30 de astfel de cazuri din aprilie. Treisprezece dintre copiii bolnavi, cu vârste cuprinse între patru și 12 ani, sunt încă în spital. Majoritatea au suferit de miocardită, o boală marcată de inflamația mușchiului inimii.

”Numerele sunt prea multe după al doilea val”, a spus dr. Kinikar.

În Solapur, un orășel din Maharashtra, pediatrul Dayanand Nakate s-a ocupat de un număr de până la 20 de pacienți, majoritatea cu vârsta cuprinsă între 10 și 15 ani, în ultima lună. În ultimele două săptămâni, guvernul Maharashtra a transformat MIS-C într-o „boală cu notificări”, cerută prin lege să fie raportată autorităților.

Medicii spun că afecțiunea este rezultatul unui răspuns imun extrem la virus, care poate duce la inflamația organelor vitale.

Simptomele pot imita adesea alte boli la început: febră mare și persistentă, erupție cutanată, ochi roșii, ganglioni limfatici inflamați, dureri de stomac, tensiune arterială scăzută, dureri corporale și letargie.

Unele simptome sunt similare cu boala Kawasaki, o altă afecțiune rară care afectează în principal copiii cu vârsta sub cinci ani, potrivit sursei citate.

”Sindromul este într-adevăr un spectru de afecțiuni, de la o boală ușoară asemănătoare Kawasaki până la insuficiență multi-organică”, potrivit dr. Jhuma Sankar, profesor asociat de pediatrie la Institutul de Științe Medicale All India din Delhi (AIIMS).

Creșterea inflamației, spun medicii, poate duce la rezultate înfricoșătoare: șoc septic, insuficiență respiratorie și afectează mai multe organe, cum ar fi inima, rinichii și ficatul. Un studiu din SUA a constatat că și copiii afectați de această afecțiune prezintă simptome neurologice.

Dr. Gupta a precizat că majoritatea copiilor bolnavi din spitalul său au necesitat tratament de îngrijire critică. Medicul a mai subliniiat că este cu atât mai îngrijorat cu cât 90% dintre copiii din spital tratați pentru această afecțiune au contractat COVID-19 fără să prezinte simptome, iar copiii s-au îmbolnăvit de sindromul inflamator la două până la șase săptămâni după recuperare.

”Singura mea îngrijorare este că acești copii nu ar trebui neglijați și să ajungp în situații de urgență extremă. Părinții trebuie să fie atenți și să ducă la un medic pediatru copiii care s-au recuperat de COVID și dezvoltă simptome”, a spus dr. Gupta, citat de BBC.

Starea inflamatorie rămâne rară și, dacă este tratată la timp, mortalitatea pare să fie scăzută: doar unul dintre cei 23 de pacienți din patru spitale din Mumbai care au fost afectați de această afecțiune și examinați ca parte a unui studiu a murit.

Colegiul Regal de Pediatrie și Sănătatea Copilului din Marea Britanie, unde afecțiunea se numește Sindromul inflamator multisistem pediatric sau PIMS, a declarat că numărul mortalității nu este încă disponibil, dar a declarat că decesele ”ar fi extrem de rare”.

De exemplu, în Pune, medicii pediatri pun la dispoziție broșuri de instrucțiuni pentru părinți și oferă instruire online lucrătorilor din domeniul sănătății și îngrijitorilor pentru a trata copiii bolnavi acasă, mai scrie BBC.

Ceea ce încă nu este complet clar este factorul ce cauzează această afecțiune.

Centrul SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă părinților să solicite imediat asistență de urgență dacă copiii lor prezintă oricare dintre aceste semne de avertizare sau alte semne referitoare la:

  • Probleme de respirație
  • Durere sau presiune în piept care nu dispare
  • Incapacitatea de a se trezi sau de a rămâne treaz
  • Piele, buze sau paturi de unghii palide, cenușii sau albastre, în funcție de tonul pielii
  • Dureri abdominale severe

 

Articolul precedent323 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19, administrate în SUA
Articolul următorWorld Vision România, campanie de promovare şi mobilizare pentru vaccinarea anti-COVID-19 în mediul rural