COVID-19: Aproape 50 de milioane de euro alocate de UE pentru cercetare și inovare

0
260

Aproape 50 de milioane de euro alocate de Comisia Europeană pentru proiecte pentru cercetarea și inovarea în cazul COVID-19. Banii, alocați prin programul Orizont 2020, programul UE pentru cercetare și inovare, vor merge către 18 proiecte și vor permite unui număr de 140 de echipe de cercetare din întreaga Europă să colaboreze pentru a combate pandemia de coronavirus.

Cele 18 de proiecte selectate încep rapid să lucreze la dezvoltarea unor metode de diagnosticare, tratamente și vaccinuri, precum și la înțelegerea pandemiei prin intermediul epidemiologiei și a modelării.

Cel mai recent dintre ele, HG nCOV19, este coordonat de o companie irlandeză și va dezvolta și va valida un test de diagnostic molecular rapid pentru coronavirus.

„Specialiștii din domeniul sănătății, cei din prima linie, trebuie să diagnosticheze coronavirusul mai rapid și cu un grad de precizie mai ridicat. Acest lucru ar reduce riscul unei răspândiri. Sunt bucuroasă că putem adăuga un alt proiect eforturilor finanțate de UE pentru dezvoltarea unui diagnostic rapid”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, după anunțarea celui mai recent proiect.

În ultimele săptămâni, UE a mobilizat, de asemenea, finanțări publice și private în valoare de până la 90 de milioane de euro prin intermediul Inițiativei privind medicamentele inovatoare și a oferit companiei CureVac sprijin financiar în valoare de până la 80 milioane de euro pentru a intensifica dezvoltarea și producerea unui vaccin împotriva COVID-19. Sprijinul concret acordat de Comisie domeniului cercetării și inovării, de care este nevoie urgentă, face parte din răspunsul european comun la pandemia de coronavirus.

Mai multe proiecte și inițiative de cercetare finanțate de UE desfășoară activități de combatere a răspândirii bolii și de îmbunătățire a pregătirii pentru alte situații asemănătoare.

Articolul precedentÎncă două decese în România din cauza noului coronavirus; numărul total a ajuns la 82
Articolul următorVIDEO Procedura echipare și dezechipare a EIP cu halat impermeabil de unică folosință