Victor Costache: Am putea avea 2.000 de paturi de ATI

0
74

În prezent, România ar putea avea peste 2.000 de paturi de ATI, dar urmează creșterea progresivă a acestui număr, pe baza achizițiilor de echipamente făcute, a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache, într-un interviu.  ”Sper să avem încă 1.000 de ventilatoare suplimentare, care se vor adăuga în săptămâna care urmează resurselor pe care le avem”, a adăugat el.

În ceea ce privește paturile libere, în București numărul acestora este de aproximativ 1.700.

”COVID-19 nu este o boală complicată, dar este o boală care consumă foarte multe resurse logistice”, adică în special medicamente și echipamente, a explicat ministrul.

În aceste condiții, el a anunțat că săptămâna aceasta vor fi distribuit spitalelor de faza I două milioane de măști și 50.000 de combinezoane.

 

Măști și combinezoane făcute în țară

 

Ministrul Sănătății a anunțat că Guvernul încurajează capacitatea locală și industria română în lupta împotriva noului coronavirus. Astfel, Oltchim au câteva mii de tone de biocid care urmează să fie autorizate pentru primării și orașe. Compania Farmec a produs niște biocid care se poate folosi și în spitale și urmează soluții și pentru Hexipharma. El a evitat, însă, să discute de o rechiziționare

De asemenea, România a început să facă măști în județul Sibiu. ”Într-o lună vom avea o producție proprie de măști”, a spus ministrul. M ai mult, s-a demarat și producția de combinezoane și s-a făcut primul combinezon. În România vor fi produse combinezoane în județele Sibiu și Maramureș.

 

 La peste 4.000 de cazuri, pacienții cu forme ușoare, tratați acasă

 

Dacă vom depăși 4000 de cazuri, pacienții cu forme ușoare vor fi tratați acasă, a spus Victor Costache

Potrivit lui, este greu de anticipat când vom atinge punctul maximum al crizei, depinde de fluxul care vin din străinătate, dar un răspuns ar putea veni în aproximativ în 10 zile.

Ministrul a explicat că spitalele, în prezent, sunt organizate în trei faze. Prima fază constă în institutele de boli infecțioase, în care se află 1.200 de paturi de ATI și 2.200 de paturi de spitalizare continuă.

După ce faza I va fi depășită, se va apela la spitalele de faza a II-a, adică spitalele de pneumologie. ”Acestora li se adaugă spitale pe care le pregătim și le golim pentru COVID-19”, a adăugat ministrul.

”Strategia este să fim cu un pas înaintea bolii”, a precizat el.

Articolul precedentUn milion de măști de protecție și 30.000 de combinezoane au ajuns în România
Articolul următorCoronavirus: Compania Tesla s-a oferit să fabrice sisteme de ventilaţie pentru bolnavi