Coronavirus: UE recoamndă statelor să impună teste COVID negative călătorilor din China

0
131

Statele membre ale UE sunt „puternic încurajate” să impună tuturor călătorilor din China să prezinte un test negativ la COVID-19 efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de sosirea în UE, potrivit unui acord între cele douăzeci şi şapte de state membre, notează AFP.

În cursul unei reuniuni de experţi destinată să elaboreze un răspuns coordonat la explozia contaminărilor în China, europenii au convenit şi asupra altor recomandări, la latitudinea fiecărui stat membru să le pună în aplicare, se arată într-un comunicat al preşedinţiei suedeze a UE, potrivit Agerpres.

Statele sunt astfel „încurajate” să completeze testul negativ cerut la îmbarcare în China cu „teste aleatorii” la sosirea pe teritoriul european, cu „secvenţierea rezultatelor pozitive” pentru a identifica posibile variante noi.

De asemenea, statele membre sunt încurajate să „testeze apele uzate ale aeroporturilor care primesc zboruri internaţionale şi pe cea a avioanelor care sosesc din China”, cu secvenţiere genomică.

Nu în ultimul rând, statele membre au căzut de acord să „recomande ca toţi pasagerii de pe zborurile către şi dinspre China” să poarte o mască de protecţie, potrivit concluziilor acestei reuniuni la care au participat şi reprezentanţi ai Islandei, Liechtensteinului, Norvegiei şi Elveţiei.

Aceste concluzii sunt considerate ca fiind adoptate definitiv, deoarece sunt recomandări fără caracter obligatoriu din punct de vedere juridic.

Europenii au convenit să facă din nou un bilanţ al situaţiei şi al măsurilor introduse „până la jumătatea lui ianuarie”.

Beijingul a pus capăt pe neaşteptate politicii sale „zero-COVID” în decembrie şi de atunci a cunoscut o explozie a numărului de cazuri în rândul celor 1,4 miliarde de locuitori, iar pe 8 ianuarie va ridica obligaţiile de carantină pentru turiştii din străinătate.

Statele europene au reacţionat iniţial dispersat, trei dintre statele membre ale UE (Italia, Spania, Franţa) hotărând unilateral să impună testarea la sosire sau la îmbarcare pentru călătorii din China.

Săptămâna trecută, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a estimat „nejustificată” o depistare sistematică a călătorilor, ţinând cont că ţările UE „au niveluri de imunizare şi de vaccinare relativ ridicate” şi „variantele care circulă în China se află deja în UE”.

Subliniind lipsa de statistici chineze „fiabile”, ECDC a estimat din nou marţi că explozia de infecţii în China „nu ar trebui să aibă un impact asupra situaţiei epidemiologice din Europa”.

În schimb, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a considerat „de înţeles” măsurile de control luate în întreaga lume, din cauza „circulaţiei ridicate (a virusului) în China şi în absenţa unor date complete”.

Articolul precedentOMS: Recrudescenţa pandemiei de COVID-19 în China, alimentată de subvariantele Omicron BA.5.2 şi BA.5.7
Articolul următorCând ar putea fi atins vârful sezonului gripal în România. Anunțul ministrului Sănătății