Coronavirus India: Peste 300.000 de cazuri de COVID-19 raportate luni

0
40

India a raportat luni peste 300.000 de cazuri noi de COVID-19 pentru o a 12-a zi consecutivă. Astfel, numărul total de cazuri ajunge la aproape 20 de milioane. Numărul deceselor asociate COVID-19 a crescut cu 3.417, ajungând la 218.959, potrivit datelor ministerului sănătății.

Experții medicali spun că cifrele reale din întreaga țară pot fi de cinci până la 10 ori mai mari decât numărul oficial, scrie Reuters.

Spitalele s-au umplut la maxim, rezervele medicale de oxigen s-au epuizat, iar morga și crematoriile sunt solicitate la capacitate maximă pe măsură ce țara se confruntă cu o creștere a cazurilor.

Ad in title

Cel puțin 11 state și teritorii au impus unele restricții pentru a încerca să oprească răspândirea noului coronavirus, dar guvernul prim-ministrului Narendra Modi este reticent să impună un blocaj național, îngrijorat de impactul economic.

”În opinia mea, doar o comandă națională de ședere la domiciliu și declararea unei urgențe medicale vor ajuta la soluționarea nevoilor actuale de asistență medicală”, a declarat Bhramar Mukherjee, un epidemiolog de la Universitatea din Michigan, pe Twitter, citat de Reuters.

”Se acumulează numărul de cazuri active, nu doar cazurile noi zilnice. Chiar și numerele raportate afirmă că există în jur de 3,5 milioane de cazuri active”, a mai adăugat epidemiologul.

Creșterea cazurilor de COVID-19 a generat cea mai mare criză a Indiei de când Modi a preluat funcția în 2014. Modi a fost criticat pentru că nu a luat măsuri mai devreme pentru a reduce răspândirea și pentru că a lăsat milioane de oameni, în mare parte fără să poarte mască de protecție, să participe la festivaluri religioase și la mitinguri politice aglomerate în cinci state în lunile martie și aprilie.

Un forum de consilieri științifici înființat de guvern a avertizat oficialii indieni la începutul lunii martie cu privire la o nouă variantă a SARS-CoV-2 și mai contagioasă, după cum au declarat pentru Reuters cinci oameni de știință care fac parte din forum.

În ciuda avertismentului, patru dintre oamenii de știință au declarat că guvernul federal nu a încercat să impună restricții majore pentru a opri răspândirea virusului.

Liderii a 13 partide de opoziție au semnat duminică o scrisoare prin care îi cer lui Modi să lanseze imediat vaccinarea națională gratuită și să acorde prioritate aprovizionării cu oxigen către spitale și centre de sănătate.

Varianta indiană COVID-19 a ajuns în cel puțin 17 țări, inclusiv Marea Britanie, Elveția și Iran, determinând mai multe guverne să își închidă frontierele pentru persoanele care călătoresc din India.

Articolul precedentCE cere statelor membre testarea apei reziduale în vederea detectării urmelor de coronavirus
Articolul următorPfizer discută cu India pentru o ”aprobare accelerată” a vaccinului său anti-COVID