Piaţa românească a fost invadată de sute de produse dezinfectante contrafăcute, care reprezintă un pericol real pentru cei care le folosesc, iar autorităţile ar trebui să reglementeze mai strict acest sector, pe întregul lanţul comercial, susţin reprezentaţii unui producător din domeniu.

„Sunt produse realizate în principal din alcool, cu concentraţii mult prea mici pentru a fi eficiente, la care se adaugă tot felul de compuşi chimici, printre care şi metanolul, un compus extrem de toxic, şi emolienţi, iar soluţiile care ies din acest amestec empiric riscă să afecteze sănătatea celor care le folosesc. Aceşti dezinfectanţi contrafăcuţi sunt uşor de identificat după câteva elemente simple – produsul este lipicios, lasă dâre pe recipienţii în care este stocat şi se usucă mai greu pe mâini. În plus, poate crea senzaţia de încălzire a mâinilor sau poate da iritaţii”, a afirmat Constantin Danciu, director de dezvoltare al unei companii care produce dezinfectanţii.

Experţii dau exemplul unui dezinfectant de mâini, fabricat în Turcia, produs comercializat sub formă de gel pentru mâini, în compoziţia căruia a fost găsită substanţa metanol, în procent de 11,6%, substanţă deosebit de toxică pentru sistemul nervos central şi pentru ochi. Produsul prezintă şi abateri de la normele europene de etichetare a produselor chimice, respectiv nu are pe etichetă pictograme specifice pentru avertizarea consumatorilor cu privire la toxicitate şi inflamabilitate.

Totodată, produsul nu este prevăzut cu un sistem de închidere de siguranţă pentru copii, care să înlăture riscul ingestiei substanţei de către cei mici.

Având în vedere abaterile deosebit de grave de la prevederile Regulamentului european privind produsele biocide, Danish Safety Technology Authority a dispus distrugerea tuturor loturilor şi notificarea ţărilor membre UE pentru ca acestea să verifice dacă produsul se comercializează şi pe piaţa internă a acestora.

Potrivit companiei, în contextul apariţiei pe piaţă a unor astfel de produse periculoase, este nevoie de un efort conjugat al autorităţilor şi producătorilor avizaţi de Ministerul Sănătăţii pentru a pune capăt acestui fenomen.

„Este nevoie de o reglementare mai strictă a acestui sector, pe întregul lanţ comercial, de la producţie la distribuţie şi de înfiinţarea unor laboratoare specializate care să acrediteze produsele dezinfectante”, a adăugat Danciu.

„În România, în prezent, este greu pentru un producător care respectă toate standardele, care obţine autorizarea Ministerului Sănătăţii, să concureze cu producătorii ilegali, care vând la preţuri mici unor clienţi care, din păcate, tratează cu inconştienţă pericolul utilizării acestor produse”, afirmă acesta.