Conf. dr. Mihai Craiu, despre problemele testului PCR

0
435

Conf. dr. Mihai Craiu, fondatorul Spitalului Virtual pentru Copii, a identificat câteva probleme legate de testul PCR pentru COVID-19, afirmând că soluția ar fi testele antigenice rapide.

“Să așteptăm testele antigenice rapide. Cele care determină existența unei proteine de suprafață, a unui virus intact și cu potențial de contagiune, cum ar fi de exemplu proteina S care se leagă de receptorii ACE2. Astfel de teste vor aduce rezultate în 15 minute, vor putea fi făcute pe loc (ca un test de sarcină sau ca un test rapid de streptococ beta-hemolitic) și vor costa câțiva dolari. Probabil atunci vom putea controla mai eficient pandemia. Acum suntem fiecare pe cont propriu, aici, acasă”.

În prezent, potrivit reputatului medic, “ testul PCR (polymerase chain reaction) pentru COVID-19 este considerat cel mai riguros (până in acest moment este standardul de aur pentru diagnostic in conformitate cu toate protocoalele naționale sau internaționale). Dar are câteva probleme”.

Iată care sunt problemele testului PCR, potrivit lui Mihai Craiu:

1. Este scump
Costă “în jur de 100 de USD, în pofida unor repetate știri false care acuzau laboratoarele românești că ridică excesiv prețul, comparativ cu cele din Germania, de exemplu”.

2. Este lent
“ Dureaza mai mult de o oră de când începe să lucreze aparatul respectiv de detecție PCR, chiar si pentru cele mai performante aparate.

3. Are nevoie de un specialist antrenat pentru a-l efectua
“Asta in cazul ideal… căci in România nu sunt nici specialisti, nici echipamente și, mai ales, nici reactivi suficienți pentru a testa PCR eficient, din punct de vedere medical. Oamenii ce lucrează, epuizați, de luni de zile în aceste laboratoare nu au nici o vină!!! Au facut un efort absolut remarcabil. Supraomenesc in unele locuri. Dar sunt prea puțini, pentru câtă ofertă de coronavirus le punem în cârcă, prin comportamentul nostru iresponsabil, din ultima vreme. Si, in curând, nu o să mai aibă reactivi, pe măsura cererii”, a scris medicul pe Facebook.

4. Testul pozitiv nu înseamnă că mai ești contagios 

De asemenea, medicul a afirmat că “un test PCR pozitiv nu înseamnă că mai ești contagios. Înseamna că mașina de testare găsește în secrețiile tale ARNul SARS-CoV-2 chiar și la multă vreme după infectare. În mod normal, un pacient ce s-a infectat COVID-19, devine simptomatic după circa 5 zile (sau uneori niciodată!) și poate rămâne cu simptome săptămâni sau chiar luni de zile. Dar un pacient cu imunitate normală nu mai este contagios după circa 10-11 zile de boală, chiar dacă testul PCR rămâne pozitiv. Testul identifică doar fragmente ARN ale unui virus „mort” necontagios”, a explicat Mihai Craiu.

Articolul precedentBaciu (MS): Avem nevoie de măsuri de precauție pentru a preveni și a diminua răspândirea virusului în școli
Articolul următorCoronavirus: Cum identificăm dezinfectanții contrafăcuți de pe piață