Coronavirus: Cum a reușit DSP-ul primul județ care a început testarea în masă să făcă economii de 800.000 lei

0
44

Alexandru Sinea, director executiv în cadrul Direcției de Sănătate Publică Alba, a anunțat că instituția pe care o conduce a realizat, într-o singură lună, economii de peste 800.000 de lei, prin utilizarea metodei de tip pooling, la testatea populație în masă pentru coronavirus.

“În prima lună de implementare a metodei inovative de tip pooling în laboratorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba, metodă ce presupune practic un screening aplicat în masă populației din județ, s-au atins două obiective foarte importante, vizate și asumate de la bun început. În primul rând este vorba despre un control eficient a răspândirii virusului Sars-Cov2 și identificării eventualelor focare de COVID 19 prin testarea de comunități întregi de pe teritoriul întregului județ, dar și economisirea unor importante sume de bani de la buget”, a anunțat Alexandru Sinea.

Potrivit acestuia, în urma bilanțului făcut de specialiștii DSP Alba s-a constatat că, prin aplicarea metodei pooling, s-au economisit aproximativ 800.000 de lei, echivalentul a circa 4.000 de teste, costul stabilit de Ministerul Sănătății fiind de 200 de lei/test/persoană.

Ad in title

“Referindu-ne strict la cifre, potrivit datelor furnizate de Laboratorul de Investigare și Diagnostic din cadrul DSP Alba, de la sfârșitul lunii aprilie și până în prezent, 610 eșantioane/grupe a câte 8 persoane în medie (circa 4900 de persoane) au fost testate prin metoda pooling. La acestea se adaugă eșantioanele prelucrate individual ca urmare a depistării pozitive a circa 50 dintre ele, ceea ce înseamnă încă 400 de teste realizate care pot fi atribuite tot metodei pooling”, după cum a explicat Sinea.

Alexandru Sinea a adăugat că metoda pooling a fost validată de personalul laboratorului DSP Alba prin probele și controalele pozitive lucrate, conform procedurii de lucru în domeniul biologiei moleculare utilizând tehnologia RT-PCR.
“Cifrele și datele arată clar că nu am greșit când am pariat pe metoda pooling. Aceasta s-a dovedit a fi eficientă prin excluderea persoanelor negative și identificarea eventualelor focare de COVID-19. Dincolo de avantajele economice evidente, cel mai important aspect îl reprezintă nu atât numărul de teste economisite și implicit banii salvați, ci numărul mare de persoane testate. Pentru a ține în continuare situația sub control, vom menține testarea de tip pooling cel puțin până la finalul anului întrucât deținem toate echipamentele și dotările necesare”, a afirmat Sinea, în același anunț.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba este prima din ţară care a demarat prin laboratorul propriu, testarea în masă, realizată zilnic, din luna mai, prin metoda „pooling” utilizată internaţional.

Metoda „pooling”, utilizată pentru realizarea testării în masă, este bazată pe protocoale internaţionale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), precum şi pe cele de cercetare ştiinţifică derulate de echipa de cercetători a Universităţii Ben-Gurion din Israel.

„Această metodă presupune amestecul de 8, 16 sau 32 probe recoltate de la tot atâţia subiecţi, astfel că se poate ajunge la testarea chiar şi a 4.000 de persoane pe zi. În acest demers, DSP Alba colaborează şi cu cercetători români, pentru îndrumare şi consultanţă”, potrivit DSP Alba.

Testarea de tip „pooling” este realizată exclusiv pe bază de sponsorizări ce provin de la primării sau firme private.

Articolul precedentModificările privind înființarea, organizarea și funcționarea cabinetelor medicale, publicate în MO
Articolul următorGCS: Aproape 20.300 de cazuri de coronavirus în România