Coronavirus: Americanii vaccinaţi nu vor mai purta mască în interior

0
123

Americanii vaccinaţi împotriva COVID-19 nu mai trebuie să poarte măşti în interior, au declarat, joi, autorităţile sanitare, notează AFP.

„Orice persoană complet vaccinată poate participa la activităţi în interior şi în aer liber, mici sau mari, fără a purta mască sau a respecta distanţarea fizică”, a declarat, joi, Rochelle Walensky, directoarea Centrelor pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC), principala agenţie federală de sănătate publică a ţării.

CDC recomandă, totuşi, ca persoanele vaccinate să poarte în continuare mască în mijloacele de transport (avioane, autobuze, trenuri), precum şi în aeroporturi şi gări.

În prezent, aproximativ 35% din populaţia americană, peste 117 milioane de persoane, au primit doza sau dozele de vaccinuri necesare (vaccinul Johnson & Johnson este administrat într-o singură injecţie, cele de la Pfizer şi Moderna în două). Şi mai mult de 153 de milioane de persoane au primit cel puţin o doză.

Joi, adolescenţii americani cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani au putut, de asemenea, să înceapă vaccinarea cu vaccinul Pfizer/BioNTech.

În acelaşi timp, numărul cazurilor a scăzut puternic în ţară: media contaminărilor cotidiene pe parcursul a şapte zile s-a redus la circa 36.000 de cazuri. Iar curba deceselor cotidiene este la cel mai scăzut nivel de la începutul lui aprilie 2020.

„Cu toţii am aşteptat multă vreme acest moment în care putem regăsi o aparenţă de normalitate”, şi-a manifestat bucuria Rochelle Walensky.

Decizia autorităţilor sanitare a fost luată în lumina studiilor ştiinţifice care au arătat că vaccinurile sunt eficiente şi împotriva infecţiilor asimptomatice şi a variantelor în circulaţie, a explicat directoarea CDC. Rochelle Walensky a subliniat, de asemenea, faptul că rarele persoane care s-au îmbolnăvit în ciuda vaccinării au fost puţin contagioase.

„Dacă dezvoltaţi vreun simptom, trebuie să vă puneţi masca la loc şi să vă testaţi imediat”, a adăugat Walensky.

Rochelle Walensky a avertizat, de asemenea, că, dacă situaţia sanitară se va înrăutăţi, aceste recomandări ar putea fi modificate, mai scrie AFP.

Articolul precedentSUA: A început vaccinarea anti-COVID a adolescenţilor cu vârste între 12 şi 15 ani
Articolul următorRaportul privind decesele de COVID-19: Dubla raportare, pe principii diferite, atrage după sine confuzii