Copiii personalului medical decedat de COVID nu pot primi pensie de urmaș.Normele legii nu au fost elaborate

0
295

Copiii angajaților din sistemul sanitar care au decedat din cauza COVID-19 nu pot beneficia de pensia de urmaş de 75% din salariul de bază avut de personalul medical la data decesului, din cauză că nu au fost elaborate normele de aplicare ale legii.

În acest sens, reprezentanții organizației sindicale „Federația Solidaritatea Sanitară” din România au reamintit de cazul Lenuței Buta, asistenta medicală de 46 de ani din Botoșani care a decedat din cauza COVID-19. Potrivit organizației sindicale, pensia de urmaș pentru copilul asistentei decedate a fost stabilită la 700 lei/lună, în loc de 3.700 de lei/lună, așa cum rezultă din aplicarea prevederilor legale.

“La fel ca în cazul tuturor celor 34 de salariați din sănătate decedați până acum, copilul rămas în urma ei are dreptul la „pensie de urmaş egală cu 75% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie avut/avută de personalul medical prevăzut la art. 2 alin. (1) la data decesului” (art. 4, alin. 1, lit. b din legea 56/2020). Doar că „cineva a uitat” să elaboreze normele de aplicare ale acestei legi. Din cauza acestei „omisiuni” urmașii colegelor și colegilor decedați la datorie sunt lipsiți de un drept legal”, au semnalat reprezentanții „Federației Solidaritatea Sanitară”.

Articolul precedentAproape 2 milioane de bebeluși sunt născuți morți în fiecare an, potrivit raportului agențiilor ONU
Articolul următorSanitas continuă protestul până la soluționarea revendicărilor