Aproape 2 milioane de bebeluși sunt născuți morți în fiecare an, potrivit raportului agențiilor ONU

0
641
Foto: UNICEF

Aproape 2 milioane de bebeluși sunt născuți morți în fiecare an – sau 1 la fiecare 16 secunde – conform primelor estimări comune ale nașterilor de copii morți publicate de UNICEF, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Grupul Băncii Mondiale și Divizia Populației a Departamentului Economic al Națiunilor Unite și afaceri sociale.

Marea majoritate a nașterilor de copii morți, 84%, apar în țările cu venituri mici și medii mici, potrivit noului raport, O tragedie neglijată: povara globală a nașterii de copii morți.

În 2019, 3 din 4 nașteri de copii morți au avut loc în Africa subsahariană sau în Asia de Sud. Nașterea unui copil mort este definită în raport ca un copil născut fără semne de viață la 28 de săptămâni de sarcină sau mai mult.

„Pierderea unui copil la naștere sau în timpul sarcinii este o tragedie devastatoare pentru o familie, care este adesea îndurată în liniște, dar prea des, în întreaga lume”, a declarat Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF. „La fiecare 16 secunde, o mamă undeva va suferi nedescrisa tragedie a nașterii unui copil mort. Dincolo de pierderea vieții, costurile psihologice și financiare pentru femei, familii și societăți sunt severe și durabile. Pentru multe dintre aceste mame, pur și simplu nu trebuia să fie așa. Majoritatea nașterilor de copii morți ar fi putut fi prevenite cu o monitorizare de înaltă calitate, îngrijire prenatală adecvată și personal calificat.”

Raportul avertizează că pandemia de COVID-19 ar putea agrava numărul global de nașteri de copii morți. O reducere cu 50% a serviciilor de sănătate din cauza pandemiei ar putea provoca aproape 200.000 de nașteri de copii morți suplimentare pe o perioadă de 12 luni în 117 țări cu venituri mici și medii. Aceasta corespunde unei creșteri a numărului de nașteri de copii morți cu 11,1%. Potrivit modelării realizate pentru raportul cercetătorilor de la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg, 13 țări ar putea observa o creștere cu 20% sau mai mult a numărului de nașteri de copii morți pe o perioadă de 12 luni.

Majoritatea nașterilor mortale se datorează unei calități slabe a îngrijirii în timpul sarcinii și al nașterii. Lipsa investițiilor în serviciile prenatale și intrapartum și în consolidarea forței de muncă în asistență medicală și moașă sunt provocări cheie, se arată în raport.

Peste 40 la sută din nașterile de copii morți apar în timpul travaliului – o pierdere care ar putea fi evitată prin accesul la un personal sanitar instruit la naștere și îngrijirea obstetrică de urgență în timp util. Aproximativ jumătate din nașterile de copii morți din Africa subsahariană și Asia Centrală și de Sud apar în timpul travaliului, comparativ cu 6% în Europa, America de Nord, Australia și Noua Zeelandă.

Chiar și înainte ca pandemia să provoace întreruperi critice în serviciile de sănătate, puține femei din țările cu venituri mici și medii au primit îngrijiri în timp util și de înaltă calitate pentru a preveni nașterea unui copil mort. Jumătate din cele 117 țări analizate în raport au o acoperire care variază de la un nivel scăzut de sub 2% la un nivel ridicat de doar 50% pentru 8 intervenții importante de sănătate maternă, cum ar fi cezariana, prevenirea malariei, gestionarea hipertensiunii în timpul sarcinii și detectarea și tratarea sifilisului. Se estimează că acoperirea pentru nașterea vaginală asistată – o intervenție critică pentru prevenirea nașterilor de copii morți în timpul travaliului – va ajunge la mai puțin de jumătate dintre femeile însărcinate care au nevoie de aceasta.

Drept urmare, în ciuda progreselor înregistrate în serviciile de sănătate pentru prevenirea sau tratarea cauzelor de deces al copiilor, progresele înregistrate în scăderea ratei mortalității au fost lente. Din 2000 până în 2019, rata anuală de reducere a ratei mortalității a fost de doar 2,3%, comparativ cu o reducere de 2,9% a mortalității neonatale și de 4,3% a mortalității în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 și 59 de luni. Cu toate acestea, progresul este posibil cu politici, programe și investiții solide.

„Venirea unui copil pe lume ar trebui să fie un moment de mare bucurie, dar în fiecare zi mii de părinți experimentează o tristețe insuportabilă pentru că bebelușii lor sunt născuți morți”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. „Tragedia nașterii de copii morți arată cât de vital este să întărești și să menții serviciile esențiale de sănătate și cât de important este să crești investițiile în asistente medicale și moașe.”

Raportul menționează, de asemenea, că nașterea de copii morți nu este doar o provocare pentru țările sărace. În 2019, 39 de țări cu venituri ridicate au avut un număr mai mare de nașteri de copii morți decât decesele neonatale și 15 țări au avut un număr mai mare de nașteri de copii morți decât decesele infantile. Nivelul de educație al unei mame este unul dintre cei mai mari factori de inechitate din țările cu venituri ridicate.

„COVID-19 a declanșat o criză de sănătate secundară devastatoare pentru femei, copii și adolescenți din cauza întreruperilor serviciilor de sănătate care salvează viețile”, a declarat Muhammad Ali Pate, Director Global pentru Sănătate, Nutriție și Populație la Banca Mondială și Director al Facilității de finanțare pentru femei, copii și adolescenți. „Femeile gravide au nevoie de acces continuu la îngrijiri de calitate, pe tot parcursul sarcinii și în timpul nașterii. Susținem țările în consolidarea sistemelor lor de sănătate pentru a preveni nașterea de copii morți și pentru a ne asigura că fiecare femeie însărcinată poate avea acces la servicii de îngrijire a sănătății de calitate.”

Articolul precedentAproape două treimi din ingredientele medicamentelor generice sunt produse în Asia, potrivit unui studiu
Articolul următorCopiii personalului medical decedat de COVID nu pot primi pensie de urmaș.Normele legii nu au fost elaborate