Copiii care au fost conceputi cu ajutorul tehnicilor de procreere asistata medical prezinta un risc mai mare de malformatii congenitale, concluzie formulata de catre oamenii de stiinta din Australia.

Cercetatorii australieni au realizat un studiu potrivit caruia riscul de malformatii congenitale este mai ridicat la copiii conceputi prin fecundatia in vitro clasica sau prin microinjectarea directa a unui spermatozoid in ovul. Studiul a fost realizat prin analiza a peste 300.000 de sarcini, dintre care aproximativ 6.200 rezultate din procreere artificiala, care au avut loc intre ianuarie 1986 si decembrie 2002. Rezultatele ulterioare au aratat ca riscul de malformatii congenitale la sarcinile obtinute prin tehnici de procreere asistata medicala este de 8.3% fata de 5,8% pentru sarcinile rezultate in mod normal.

Exista doua metode de fecundare a ovulelor, ferilizarea in vitro clasica si fecundarea prin injectarea intracitoplasmica de spermatozoizi. Ce de-a doua metoda consta in prelevarea unui singur spermatozoid si injectarea acestuia intr-un ovul prelevat de la femeie dupa inducerea ovulatiie.

Prin urmare, studiul subliniaza faptul ca este important ca medicii specialisti sa discute cu parintii si sa le explice care sunt riscurile in momentul in care apeleaza la o tehnica de procreere asistata medical.