Copiii afectați de autism, ajutați de un robot umanoid

0
17

O societate asociată Universității din Luxemburg a creat un robot umanoid social, capabil să genereze o varietate de gesturi și expresii faciale, pentru a sprijini educația copiilor afectați de autism.

Robotul comunică într-un mod mai simplu decât oamenii, iar copiii cu autism îl pot înțelege mai ușor și astfel își pot dezvolta competențele sociale și de viață, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Uniunea Europeană a investit 360.000 de euro în dezvoltarea programului și a platformei de conținut a robotului, în condițiile în care la nivel mondial, 1 persoană din 59 suferă de o afecțiune din spectrul autismului.

Ad in title

Datorită finanțării UE, societatea LuxAI, cea care a realizat robotul a reușit să consolideze confidențialitatea și securitatea platformei de conținut a robotului său social și să își comercializeze produsul în mai multe țări din UE, potrivit comunicatului CE.

“Autismul, o afecțiune complexă, dar totuși des întâlnită, afectează părțile din creier care se ocupă cu interacțiunea socială. Deseori, copiii autiști au dificultăți în ceea ce privește comunicarea verbală și non-verbală, precum și activitățile creative și recreative. Pierderea de competențe precum cele lingvistice și de interacțiune socială (de obicei, la vârsta de 1-3 ani) afectează circa 20 % din copiii diagnosticați cu autism. QTrobot, produs de LuxAI, îi sprijină pe aceștia în dobândirea acestor competențe, dându-le părinților speranța că, la un moment dat, copiii lor vor reuși să comunice mai bine”, se arată în comunicatul CE.

Pouyan Ziafati, directorul general al LuxAI, a declarat că „dacă investim în educația și formarea de la o vârstă foarte fragedă a copiilor care suferă de autism și ne ocupăm intens de ei, putem să le îmbunătățim viața în mod semnificativ. Problema este că, momentan, ne confruntăm cu o lipsă acută de educatori și terapii adecvate pentru a le oferi acest sprijin vital. Însă, cu ajutorul QTrobot, lucrurile se pot schimba”.

LuxAI este o societate „spin-off” asociată Universității din Luxemburg, care a obținut premiul european pentru inovare CES 2019, la categoria „Tehnologie pentru o viață mai bună”.

În prezent, mai multe centre pentru tratarea autismului din diverse țări fac apel la QTrobot pentru a-i ajuta pe copiii afectați de această boală.

De asemenea, la nivel mondial, 1 persoană din 59 suferă de o afecțiune din spectru autismului, potrivit cifrelor din 2018 furnizate de centrele de prevenire și control al bolilor din SUA.

 

Articolul precedentVIDEO Povestea Adrianei, o învingătoare în lupta cu o formă de cancer rară
Articolul următorRecomandare OMS: Testare pentru toate persoanele care au intrat în contact cu bolnavi de COVID-19