Infecția cu SARS-CoV-2 și vasele de sânge: Există riscuri pentru copii?

0
207

Infecția cu virusul SARS-CoV-2 poate aduce cu sine o afectare a vaselor de sânge. Gradul acesteia variază, însă, de la o persoană la alta, de la un teritoriu vascular la altul, în funcție de agresivitatea cu care acționează virusul.

Prof. dr. Maria Dorobanțu, șef Secție II Cardiologie, Spitalul Clinic de Urgență București, a explicat pentru Sanatatea.TV și RoHealthReview.ro care este situația în cazul copiilor.

”La asimptomatici și la copii afectarea vaselor de sânge există, dar într-o proporție mică și într-o formă neagresivă. Însă vasele acestea pot fi afectate și de alte boli, cum ar fi diabet, hipertensiune, insuficiență cardiacă, insuficiență renală mai ales cei dializați. Astfel, dacă se suprapune peste ceea ce ei aveau în mod obișnuit și o agresiune dată de această infecție virală, o agresiune uneori masivă, atunci sigur că totul capătă un aspect foarte sever. Prin urmare, copiii sau persoanele mai tinere care n-au comorbidități și sunt infectate, dar de precizat că nu toți sunt feriți de forme severe de boală, atenție, depinde de cât de intensă e infectarea, aceștia pot fi vectori de transmitere a bolii”, a afirmat ea.

Cât despre eventuale sechele ale copiilor în urma contractării virusului, medicul cardiolog îi liniștește pe părinți: ”Pe viitor nu au sechele, dacă nu au făcut forme de boală ceea ce înseamnă manifestarea acestei agresiuni date de virus pe vase. Nu au urmări ulterioare. Numai cei care au făcut boala, și aici nu mă refer strict la copii, care au risc de a face microtromboze pe vase, indiferent de teritoriul în care se află vasele acelea intens alterate, deci unde este manifestarea severă, aceștia dacă nu sunt tratați, mai ales cei care ori au formă severă ori care refuză să fie tratați, pot avea sechele pe viitor. Și ce sechele vor urma pentru cei care au făcut boala nu știm încă pentru că nu ne-am mai confruntat până acum cu boala.”, a declarat prof. dr. Maria Dorobanțu.

Articolul precedentCoronavirus: Românii care tranzitează Serbia pentru mai puțin de 12 ore nu mai au nevoie de test COVID
Articolul următorMesajul lui Raed Arafat, cu ocazia Zilei Medicinei Militare