Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) considera ca politicienii nu ar trebui sa se mai amestece in redactarea unei noi legi a sanatatii, singurul mod in care aceasta se poate realiza acum este prin realizarea proiectului de catre organizatiile profesionale alaturi de societatea civila, dezbaterea publica si asumarea ei prin referendum.

Reprezentantii COPAC sunt de parere ca dezastrul din sistemul de sanatate nu este generat in principal de lipsa unei legi bune, ci, mai degraba de managementul defectuos produs de politizarea excesiva si de coruptia din sistem.

Pentru aceasta Coalitia Organizatiilor pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania propune ca masuri in reforma sanatatii: publicarea pachetului de baza de servicii medicale la care asiguratii au dreptul, respectarea lui si despagubirea de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a celor care sunt nevoiti sa plateasca pentru aceste servicii, abrogarea Legii Coplatii adoptata de Parlament, deblocarea posturilor din sanatate, depolitizarea institutiilor din sanatate, dar si asigurarea accesului pacientilor la medicamentele necesare prescrise gratuit sau compensate.

Pe de alta parte COPAC isi doreste sa fie asigurata transparenta in cheltuirea fondurilor, aducerea in atentia publica a faptelor de coruptie din sistem, a cailor prin care se fura banii din sanatate si tragerea la raspundere in regim de urgenta a celor vinovati.

a€œConsideram ca majoritatea acestor propuneri pot fi implementate imediat, in baza legislatiei actuale, in asa fel incat viata pacientilor sa nu fie pusa in pericol. Decidentii nu trebuie sa astepte o noua lege, ci sa transpuna in practica masurile care intra in responsabilitatea lor, ca sa faca sistemul cat de cat functional”, a declarat Gheorghe Tache, Presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.