Institutul Cantacuzino si Agentia Nationala a Medicamentului au sesizat ca doua loturi de vaccin antigripal sunt modificate din punctul de vedere al parametrilor, in sensul ca au continut insuficient de tulpina B, a declarat conf. univ. dr. Geza Molnar, consilier al ministrului Sanatatii.

in urma identificarii neregulilor de la loturile cu vaccinuri antigripale, s-a decis stoparea vaccinarii pentru o perioada de 7-10 zile, timp in care vor fi analizate toate loturile. Deocamdata au fost verificate 14 loturi care prezinta modificari si urmeaza sa fie analizate inca patru. Dupa finalizare vaccinul va fi retras.

in ciuda acestor nereguli, conf. univ. dr. Geza Molnar a precizat ca persoanele care s-au vaccinat in lunile noiembrie si decembrie 2011 nu au nicio problema de sanatate, fiindca pana pe 6 ianuarie probele vaccinurilor antigripale au fost corespunzatoare.

Productia de vaccinuri antigripale a fost de un milion de doze. Acestea au fost achizitionate de Ministerul Sanatatii, apoi au fost impartite directiilor de sanatate publica si distribuite in toate judetele.

Conf. univ. dr. Geza Molnar, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie este de parere ca nu ar trebui reluata campania de vaccinare, unul dintre motive fiind acela ca nu exista epidemie de gripa, iar virozele respiratorii nu sunt in numar foarte mare.