Dezvoltarea cooperarii dintre Crucea Rosie Romana si autoritatile publice in domeniul difuzarii Dreptului International Umanitar (DIU) si a valorilor umanitare catre fortele armate, in cadrul Universitatii de Aparare, dar si catre elevi si studenti, in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, este un obiectiv extrem de important.

„Pentru a asigura respectarea dreptului international umanitar trebuie sa transmitem valorile umanitare tuturor cetatenilor, inca de pe bancile scolii! Includerea DIU in curricula scolara pentru liceu este un prim pas in recunoasterea importantei acestor valori, iar Crucea Rosie Romana este decisa sa sustina efortul autoritatilor in domeniul educatiei tinerilor, viitori factori de decizie, militari sau pur si simplu cetateni bine informati”, a declarat presedintele Crucii Rosii Romane, Mihaela Geoana, in cadrul discursului sustinut in sesiunea plenara a celei de-a 31-a Conferinta Internationala a Crucii Rosii si Semilunii Rosii, de la Geneva.

De asemenea, presedintii Comitetului International al Crucii Rosii si Federatiei Internationale a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, Jacob Kellenberg si respectiv, Taderu Konoe, au insistat asupra valorii Principiilor Fundamentale ale Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie si au subliniat importanta abordarii principalelor teme ale Conferintei Internationale, intre care consolidarea Dreptului International Umanitar si a legislatiei privind raspunsul in caz de dezastre.

„Declaratiile de intentie nu vor fi suficiente niciodata pentru a salva vieti si pentru a proteja demnitatea umana”, a declarat Jacob Kellenberg in interventia sa.

Importanta consolidarii Dreptului International Umanitar a fost subliniata si de Philip Spoerri, director al Departamentului de drept si cooperare din cadrul Comitetului International al Crucii Rosii. „Dreptul International Umanitar poate raspunde provocarilor conflictelor armate si poate oferi solutii juridice care vor face cu adevarat diferenta pentru victimele unui conflict armat”, a declarat Spoerri.

Cea de-a 31-a Conferinte Internationale a Crucii Rosii si Semilunii Rosii reuneste reprezentanti ai Federatiei Internationale a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, ai Comitetului International al Crucii Rosii, reprezentanti ai celor 187 de Societati Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie si ai statelor semnatare ale Conventiilor de la Geneva. De altfel, Conferinta este singura reuniune de acest fel la nivel international, in care statele si Crucea Rosie sunt pe pozitii de egalitate.

Obiectivul Conferintei Internationale este de a consolida dreptul international umanitar si activitatile umanitare. Aceasta se va concentra pe domeniile de colaborare dintre state si componentele Miscarii la toate nivelurile (local, national, regional si global) pentru a ameliora conditiile de trai ale celor mai vulnerabile persoane.