Consultații medicale gratuite pentru prevenirea afecţiunilor coloanei vertebrale şi a obezităţii de cauză neendocrină în rândul preșcolarilor din Sectorul 3 al Capitalei

0
915

„Facem echipă pentru dezvoltarea armonioasă a 7668 de preşcolari” – anunță Primăria Sectorului 3 care a cooptat parteneri Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) şi Direcţia Regională de Statistică (DRS), în vederea implementării proiectului „Educat şi sănătos în Sectorul 3 – Grădiniţe”.

„Copiii din grădiniţele de stat din Sectorul 3 beneficiază prin proiect de activităţi de educaţie, conştientizare şi prevenţie a afecţiunilor coloanei vertebrale şi a obezităţii de cauză neendocrină. Fiecare dintre preşcolari are dreptul la un consult medical de specialitate neinvaziv. Copiii care prezintă deviaţii patologice ale coloanei vertebrale sau obezitate sunt îndrumaţi către secţii medicale specializate. Fiindcă este mai indicat să prevenim şi să remediem din timp, dacă este nevoie, atitudinile sau poziţiile vicioase, care pot crea probleme viitorilor adulţi” – menționează autoritățile locale într-un comunicat.

În acest sens, Primăria Sectorului 3 derulează activităţi de informare a părinţilor, cadrelor didactice şi preşcolarilor din cadrul fiecărei grădiniţe din raza sa de competență. În plus, pentru a transpune obiectivele în acţiuni, monitorizează evaluările şi consultaţiile medicale pe care le centralizează într-o bază de date și sprijină activităţile de informare derulate în parteneriat.

ISMB facilitează accesul în grădiniţe

Conform datelor transmise de Inspectoratul Şcolar al Sectorului 3, în anul şcolar 2023-2024, în grădiniţe sunt înscrişi 7668 de copii, dintre care 2404 la grupa mică, cea mai vulnerabilă din punct de vedere al deviaţiilor coloanei.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti acordă sprijin în derularea activităţilor prin permiterea accesului în unităţile şcolare și asigură totodată legătura între Primăria Sectorului 3 şi directorii unităţilor de învăţământ.

De asemenea, Direcţia Regională de Statistică a Municipiului Bucureşti pune la dispoziţie informaţii din baza de date a Institutului Naţional de Statistică, considerate necesare în implementarea proiectului.

Astfel, în şedinţa Consiliului Local din 31 octombrie s-a adoptat Hotărârea 508 privind aprobarea „Protocolului de colaborare dintre Sectorul 3 al Municipiului Bucureşti, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, şi Direcţia Regională de Statistică a Municipiului Bucureşti, în vederea schimbului de informaţii şi diseminarea rezultatelor obţinute în cadrul proiectului ‘Educat şi sănătos în Sectorul 3 – Grădiniţe’”.

Primăria Sectorului 3 a derulat deja trei ediţii ale proiectului „Educat şi sănătos”, la nivelul claselor primare, gimnaziale şi liceale. Programul de evaluare a stării de sănătate a fost extins şi în rândul preşcolarilor, pentru o educaţie timpurie în ceea ce priveşte prevenţia afecţiunilor coloanei vertebrale şi a obezităţii de cauze neendocrine.

Articolul precedentCe vizează propunerile referitoare la pensiile angajaților din Sănătate înaintate Ministerul Muncii, vineri, din partea liderilor Federației ”Solidaritatea Sanitară”
Articolul următorVrei să fii instructor de prim-ajutor? Crucea Roșie caută voluntari