Constipatia este o problema tot mai frecventa, problema intalnita in randul populatiei generale. Constipatia poate fi determinata de alimentele care faciliteaza procesul de digestie, suplimente alimentare pe baza de fier, de toaleta moderna, de depresie si chiar de laxativele care ar trebuie sa trateze aceasta problema.

Mai exact, persoanele care au o alimentatie bogata in fibre, recunoscute pentru rolul important in facilitarea procesului de digestie, pot determina probleme la nivelul tranzitului intestinal. De asemenea, constipatia poate aparea si in urma administrarii unor medicamente, cum ar fi laxativele, care in mod normal ar trebui sa trateze constipatia. Pentru ca laxativele au in compozitie plante precum crusinul, senna, aloe si revetul, produc dependenta daca sunt administrate pe o perioada indelungata. Laxativele sunt eficiente mai ales la inceputul tratamentului. Pe de alta parte medicii sustin ca laxativele pot crea falsa senzatia de constipatie, iar persoana in cauza va lua tot mai multe medicamente.

Scaderea nivelului de serotonina, influenteaza nu doar starea psihica, ci si digestia. Astfel nivelul redus de seronotina provoaca depresie, dar si o incetinire a tranzitului intestinal. Totodata persoanele care consuma cantitati importante de produse lactate au probleme tot mai des cu tranzitul intestinal, deoarece proteinele si grasimile se descompun intr-un timp mai lung, stagnand in intestine. Acest lucru este posibil din cauza calciului din produsele lactate, care in exces favorizeaza constipatia. Un efect asemanator au si suplimetele alimentare cu calciu.