Conf. univ. dr. Speranta Schmitzer: Blefaroplastia, recomandata in cazul unui exces cutanat cu localizare la nivelul pleoapelor

0
492

Pleoapele sunt structuri cu tegument diferit de cel al restului corpului, iar in cazul acestora orice exces poate sa duca la tulburari de statica palpebrala.

Pentru a reface ploapele superioare si inferioare dupa un exces cutanat, medicii au la indemana blefaroplastia. Aceasta este o operatie oftalmologica prin care un exces de grasime la nivelul pleoapei superioare sau inferioare se indeparteaza.

„Blefaroplastia reprezinta refacerea pleoapei superioare si inferioare dupa un exces cutanat. Excesul de grasime la nivelul pleoapei superioare sau inferioare trebuie indepartat si se reface prin aceasta operatie care consta in excizia acestui exces cutanat si a grasimii care herniaza (grasimea din spatele globului ocular gaseste zone de rezistenta mai slabe si atunci herniaza in afara). Aceasta operatie e facuta si de chirurgii plasticieni. Trebuie mentionat ca pleoapele au o structura speciala, un tegument special, iar orice exces poate sa duca la tulburari de statica palpebrala. Daca ai scos prea mult (adica ai excizat tesut cutanat mai mult), pleoapa se poate resfrange in afara sau poate sa aiba o serie de tractiuni, tulburari functionale, nu numai estetice”, a explicat intr-un interviu acordat www.SanatateaTv.ro, conf. univ. dr. Speranta Schmitzer, medic primar Oftalmologie.

Operatia se poate face la orice varsta, in functie de momentul aparitiei excesului cutanat sau a malformatiei. Exista insa anumite reticente in ceea ce priveste efectuarea blefaroplastiei in cazul fumatorilor. Şi asta din cauza ca procesul de cicatrizare este mult mai greoi.

Interventia chirurgicala se face cu anestezie locala, iar excizia cutanata se poate face fie cu un electrocauter, cu unde de radiofrecventa, cu laser, fie cu lama sau bisturiu.

„Este indicat sa operezi cu lama, pentru ca folosind alte tipuri de aparate acestea pot sa duca la usoare nevralgii in timp, la o sensibilitate a tegumentului, la o cicatrizare nu tocmai foarte frumoasa imediat post-operator. Pacientul se panseaza sau i se pun niste strip-uri (niste benzi pe linia de sutura), dupa care merge acasa, isi aplica gheata pe zona perioculara. Exista riscul sa faca hematoame, acum depinde de modul cum cicatrizeaza, cum coaguleaza sangele”, a mai adaugat conf. univ. dr. Speranta Schmitzer.

Pentru un proces de vindecare corect, pacientul trebuie sa fie atent in primele zile dupa operatie si sa respecte anumiti pasi. Potrivit specialistului, in primele trei zile pacientul trebuie sa stea culcat, sa evite sa stea in pozitie verticala, si sa tina gheata pe ochi.

Articolul precedent(P) Examinari gratuite la Cluj-Napoca pentru identificarea complicatiilor la persoanele cu diabet zaharat
Articolul următorDr. Bogdan Fetica, anatomo-patolog: Cancerul este o suma de boli. Termenul de cancer nu inseamna condamnare la moarte