Conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian, aleasă vicepreședinte al Central European Diabetes Association, pentru un mandat de șase ani

0
168

Conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, a fost aleasă vicepreședinte al Central European Diabetes Association (CEDA) pentru o perioadă de șase ani.

Asociația Central Europeană de Diabet (CEDA) a fost înființată la Viena, Austria, în 1969, ca The Federation of International Danube Symposia on Diabetes mellitus (FID). După includerea membrilor din statele baltice, numele asociației a fost schimbat în „Asociația pentru Diabet din Europa Centrală“ în 2006.

Este pentru prima dată când un medic diabetolog din România este ales în conducerea Asociației Central Europeane de Diabet (CEDA), fiind votat pentru un mandat de vicepreședinte.

Din noua sa poziție, conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian a declarat în exclusivitate pentru Sănătatea TV și RoHealth Review că unul dintre principalele sale obiective este dezvoltarea schimbului de experiență între medicii români și colegii de la nivel european, dar și facilitarea construirii unui parteneriat în privința diabetului la nivel european.

”Sunt extrem de onorată pentru alegerea mea în funcția de vicepreședinte al CEDA. Sunt mândră să reprezint țara noastră și specialitatea de diabet din Romania la nivelul Asociației Central Europeane de Diabet. Deși CEDA este o organizatie cu reprezentanți din mai multe tări europene, este încă o organizație care se poate dezvolta și sper că din poziția în care am fost aleasă să contribui la dezvoltarea acestei organizații”, a declarat conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian.

Din 1969, organizația a desfășurat congrese internaționale, la început la fiecare doi ani, iar din 2003, anual. În plus, au loc simpozioane regionale și internaționale cu vorbitori din diferite țări CEDA. Congresele CEDA alternează între țări din Europa Centrală și de Est.

Conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian a mai declarat că congresul anual al CEDA din 2023 va fi organizat în România, în luna iunie.

”Este o premieră ca un congres al unei asociații medicale cu profil în diabet să fie organizat în România și sunt convinsă că împreună cu colegii din România vom realiza un congres dinamic, care să atragă participanții prin conținut si speakerii prezenți, specialiști de la nivel internațional”, a precizat conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian.

În prezent, misiunea CEDA este de a promova schimbul de cunoștințe teoretice și practice și de a alinia standardele clinice cu scopul de a îmbunătăți gestionarea diabetului zaharat și a complicațiilor acestuia.

De asemenea, misiunea CEDA este de a oferi educație medicală și științifică de înaltă calitate legată de diabet în Europa Centrală și de Est, cu scopul de a armoniza standardele clinice între țările CEDA.

Un alt obiectiv al CEDA constă în a oferi tinerilor diabetologi oportunitatea de a prezenta și discuta datele lor de cercetare și de a facilita contactul cu experți internaționali în diabet. Inițial, germana a fost limba oficială a congresului. Acest lucru a fost aproape exclusiv schimbat în limba engleză pentru discuțiile științifice, pentru a atrage în special oameni de știință și medici mai tineri la CEDA și la cercetarea și practica internațională în domeniul diabetului. Pentru a promova acest schimb, CEDA acordă granturi de călătorie pentru congresele sale și pentru stagii care permit vizite în alte centre de diabet din Europa Centrală pe o durată de până la câteva luni.

Articolul precedentMonitorul Oficial: Modificări ale Instrucțiunilor privind desfășurarea etapei de pregătire a evaluării unităților sanitare cu paturi
Articolul următorMinisterul Sănătății cumpără vaccinuri în valoare totală de până la 155 de milioane de lei