Conf. dr. Simin Aysel Florescu: Tratamentul cu anticorpi monoclonali, mai eficient în primele zile de boală

0
739

”Din păcate, lucrul pe care îl vedem cel mai des este temporizarea. Temporizarea prezentării la medic, temporizarea prezentării la spital, temporizarea solicitării oricărui ajutor medical”, a atras atenția, vineri seară, Conf. dr. Simin Aysel Florescu, Manager Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Victor Babeș”.

”Majoritatea pacienților ajung la noi după 8-10 zile de boală, ajung în a doua perioadă a bolii, care este și cea mai gravă și cea mai greu de întors din drum. De aceea, fiecare dintre pacienți, fie că se autotestează la domiciliu, fie că este testat într-un alt loc și este depistat pozitiv, trebuie să se adreseze, în primul rând, medicului de familie. Și în al doilea rând, dacă situația lui este mai gravă, direct spitalului, prin intermediul Ambulanței”, a declarat Conf. dr. Simin Aysel Florescu.

Este foarte important ca oamenii să se prezinte din timp la medic, pentru că există anumite medicamente mult mai eficiente dacă sunt aplicate în primele zile de boală, a subliniat Conf. dr. Simin Aysel Florescu.

”Este cazul anticorpilor monoclonali. Dacă este vorba despre pacienți în primele zile de boală, pacienți chiar cu forme ușoare de boală, dar cu factori de risc pentru agravare, aceștia trebuie să se adreseze medicului cât mai repede cu putință. Dacă trec șase-șapte zile de boală, acele tratamente nu vor mai fi eficiente”, a explicat Conf. dr. Simin Aysel Florescu.

Totodată, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Victor Babeș”a atras atenția asupra abuzului de antibiotice.

”Este un abuz uriaș de antibioterapie de un an și jumătate. Bineînțeles că aceste le vom vedea în următoarele luni, prin selectarea de germeni multidrog-rezistenți. Utilizarea de antibiotice și a altor substanțe antivirale, care nu sunt trecute nicăieri și nu s-a dovedit eficiența lor, ba dimpotrivă, nu ajută cu nimic în evoluția bolii. Pacientul pierde vremea acasă tratându-se inutil, cu nișite medicamente pe care nu i le-a recomandat niciun medic”, a avertizat Conf. dr. Simin Aysel Florescu.

Este foarte important ca pacienții să țină cont de sfatul medicului, afirmă Conf. dr. Simin Aysel Florescu.

”Prea multă lume tinde să aibă o atitudine de automedicație, autodiagnostic, fără a mai cere sfatul medicului, ceea ce este o mare greșeală. Oamenii trebuie să țină cont de propria sănătate, dar și a celor din jur, de riscul de a-i îmbolnăvi pe cei din jur, începând de la familie, până la rude, prieteni vecini și cunoștințe. Trebuie să existe o atitudine responsabilă, atât față de propria persoană, cât și față de cei din jur”, a mai spus Conf. dr. Simin Aysel Florescu.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii pe tema vaccinării anti-COVID-19 și a importanței înțelegerii corecte la nivelul opiniei publice a informațiilor legate de pandemia de COVID-19, organizată de Colegiul Medicilor din România (CMR) şi Televiziunea Română.

Articolul precedentPreședintele CMR: Trăim o traumă colectivă. Avem un număr enorm de decese evitabile
Articolul următorȘef lucr. dr. Beatrice Mahler: În infecția cu SARS-CoV-2, necesarul de oxigen poate crește într-un ritm alert