Conceptul Alzheimer Cafe a fost lansat si in Romania, in data de 11 mai 2012. Conceptul a pornit in 14 tari, iar in timp s-a extins in aproape toata lumea. Numai in Olanda, de exemplu, in 1997 s-a pornit cu un singur grup de suport, iar in 2012 se pot numara deja 200 de astfel de grupuri, potrivit dr. William van der Eerden, din cadrul Alzheimer Cafe Olanda.

Alzheimer Cafe reprezinta o noua modalitate de a educa populatia in ceea ce priveste dementa, de a discuta cu persoanele afectate de aceasta maladie, dar si cu familiile acestora, si de a le sprijini. Potrivit dr. Gemma Jones, consultant in ingrijirea dementei in cadrul Alzheimer Cafe U.K. scopul acestui concept este de a reduce tendinta de stigmatizare a persoanelor cu Alzheimer si de a aduce la cunostinta ca ei nu sunt singuri si ca exista grupuri de suport care sa vina in sprijinul lor.

Conceptul Alzheimer Cafe a ajuns si in Romania tocmai pentru ca se doreste si cooptarea medicilor romani, pacientilor si organizatiilor de pacienti. Iar asta cu atat mai mult cu cat raspunsul venit din partea specialistilor din tara noastra este unul pozitiv. „Mi se pare extrem de important mai ales ca la noi sunt foarte multi pacienti diagnosticati si, din pacate, nediagnosticati. Pentru ei si pentru familiile lor necesitatea unui astfel de concept este evidenta. Faptul ca informatia ajunge la ei in felul acesta e foarte bine”, a declarat pentru Sanatatea TV, dr. Sandra Stoica, director medical Synlab Romania.