Companiile producatoare de medicamente generice contesta criteriile de delistare a moleculelor

0
265

Companiile producatoare de medicamente generice din Romania contesta criteriile de delistare a celor 21 de molecule, prevazute in proiectul de lege aflat in dezbatere publica pe pagina de web a Ministerului Sanatatii.

„Pentru producatorii de generice propunerile de delistare, aflata azi in dezbatere publica, aduce doua probleme. Nu punem la indoiala drepturile autoritatilor de a evalua lista de medicamente compensate. Consideram ca este foarte important ca aceasta sa se faca dupa criterii transparente, cunoscute, si care sa nu puna in pericol accesul pacientilor la tratament. in acest moment lista cuprinde cel putin un medicament care odata scos de pe lista de compensate nu ar mai avea un alt inlocuitor in lista de compensate, iar pe de alta parte sunt 2 sau 3 propuneri care nu respecta criteriile din legislatia privind evaluarea tehnologiilor medicale. Nu avem nicio problema de principiu a evaluarii si eventual a delistarii moleculelor care nu-si mai gasesc locul in lista fie din cauza pretului fie din cauza eficientei clinice scazute, dar in acest moment consider ca nu se respecta exact si total pe de-o parte criteriile de HTA si pe de alta parte consideram ca ar fi normal ca atunci cand este scos un medicament din lista pacientii sa poata sa gaseasca un inlocuitor compensat la acelasi nivel”, a declarat Laurentiu Mihai, director executiv Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania.

Scoaterea celor 21 de molecule de pe lista de medicamente compensate si gratuite ar aduce economii importante la bugetul FNUASS, in valoarea de aproximativ 200 milioane de lei, dupa cum a declarat Marius Savu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale.

Mai mult decat atat, delistarea celor 21 de molecule nu va afecta accesul pacientilor la tratament, pentru acestea existand terapii alternative.

„Pentru multe dintre medicamentele delistate exista alternative. Vorbim de medicatie pentru hipertensiune unde exista numeroase alternative terapeutice mult mai eficiente. Exista medicatie in cazul benzodiazepinelor care nu sunt asa de daunatoare pe termen lung si nu dau dependenta si mai sunt anumite categorii de medicamente care teoretic nu au nevoie de alternativa pentru ca din pacate ele nu si-au dovedit eficacitatea in ultimii ani. Sunt asa numitele medicamente care au intrat pe asa numita black-list in Marea Britanie, au fost delistate in Franta, medicamente care au fost supuse evaluaraa din punct de vedere al eficacitatii si nu neaparat cost-eficacitatii”, a precizat Marius Savu.

Totodata proiectul Hotarare de Guvern prevede si mutarea a 12 medicamente pe o noua sublista cu un procent de compensare de 20%.

„Delistarea celor 21 de medicamente si mutarea altor dousprezece medicamente pe o sublista cu procent de compensare de 20% va permite introducerea unor terapii de ultima generatie pentru patologii cu impact major din punct de vedere social. in acest mod, se creeaza spatiu bugetar pentru incheierea de contracte cost-volum si cost-volum-rezultat pentru noi medicamente vor determina o imbunatatire a calitatii vietii pacientilor si o reducere a costurilor ingrijirilor de sanatate, prin perioade mai scurte de spitalizare, o refacere mai rapisa si implicit, o reintegrare mai usoara in familie si la locul de munca”, se precizeaza in document.

Articolul precedentCum sa ne crestem imunitatea in perioada rece a anului
Articolul următorNeuropatia diabetica, o adevarata provocare pentru profesionistii implicati in managementul acestei afectiuni