Compania americană Moderna a anunţat că va depune luni cererea de autorizare în regim de urgenţă a vaccinului său dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 la Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite şi la Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

Rezultatele complete ale studiului clinic, realizat pe 30.000 de participanți, arată că vaccinul are o eficienţă de 94,1% şi nu prezintă probleme grave de siguranţă, relatează Reuters.

Compania Moderna a raportat că dintre cei 196 de participanţi la studiul său clinic de fază 3 care s-au îmbolnăvit de COVID-19, 185 făceau parte din grupul placebo şi 11 din grupul vaccinat.

„Credem că avem un vaccin foarte eficient. Acum avem datele să dovedim acest lucru”, a declarat într-o conferinţă medicul-şef al Moderna, dr. Tal Zaks.

În urma depunerii cererii de autorizare, compania din domeniul biotehnologiei urmează să devină a doua companie americană care poate primi unda verde de urgenţă a unui vaccin împotriva COVID-19, în acest an.

Moderna face acest anunţ după ce alianţa Pfizer/BioNTech a anunţat că vaccinul său, care foloseşte de asemenea o nouă tehnologie denumită ARN mesager sintetic, are o eficienţă de 95%.

Pfizer a depus o cerere de autorizare de urgenţă a punerii vaccinului său pe piaţă cu o săptămână înaintea Moderna.

Moderna a anunţat că, în afară de cererea adresată FDA, va cere o aprobare condiţionată Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), care examinează deja datele, şi că va negocia şi cu alte autorităţi de reglementare. Astfel, prin demersul său de luni, Moderna va deveni prima companie farmaceutică din lume care depune în mod oficial o cerere de autorizare a unui vaccin anti-COVID-19 în cadrul UE.