Comisia Europeană cere companiilor farmaceutice să colaboreze în producţia de vaccinuri anti-COVID-19

0
13

Comisia Europeană le-a cerut, luni, companiilor farmaceutice să încheie contracte de cooperare, pentru creşterea producţiei de doze de vaccin anti-COVID-19, aproximativ 16 unităţi de producţie europene îndeplinind standardele pentru a produce substanţa activă şi 21 pentru dozarea vaccinurilor în fiole, relatează agenţia EFE.

Sanofi a anunţat pe 27 februarie că va produce peste 125 de milioane de doze de vaccin Pfizer pentru Uniunea Europeană, compania franceză continuând în acest timp să-şi dezvolte propriul vaccin candidat. Sanofi va folosi fabrica sa de la Frankfurt (Germania), aleasă pentru proximitatea acesteia faţă de fabrica Pfizer de la Marburg.

”Încurajăm acest tip de cooperare, pentru că ea ar putea accelera producţia de doze finale”, a declarat, la o conferinţă de presă, comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton. El a explicat faptul că procesul de producţie al vaccinurilor anti-COVID-19 este împărţit în două mari faze, prima constând în prepararea substanţei active. Conform comisarului european, în Europa există circa 16 fabrici care pot produce această substanţă activă.

Ad in title

A doua fază constă în dozarea vaccinului în fiole, aceasta fiind etapa în care colaborează Pfizer şi Sanofi. Tot potrivit comisarului Thierry Breton, 21 de fabrici europene pot realiza această operaţiune de condiţionare a vaccinului în fiole.

Acesta a admis că este nevoie de un efort industrial considerabil de creştere rapidă a liniilor de producţie pentru ”a putea creşte capacitatea de producţie în mod semnificativ în Europa astfel încât să se poată face faţă pandemiei”.

Dacă în mod normal o astfel de creştere a capacităţilor industriale se poate face în aproximativ doi ani, acum obiectivul este să reuşim acest lucru ”în cinci sau şase luni”, a adăugat comisarul european, în contextul în care statele UE se confruntă cu livrări întârziate şi în cantităţi diminuate ale vaccinurilor comandate de Comisia Europeană, criticată pentru modul în care a negociat contractele cu producătorii de vaccinuri.

Thierry Breton a făcut aceste declaraţii în timpul unei vizite la fabrica din Belgia unde AstraZeneca produce ingredientul activ pentru vaccinul său, din care livrează UE mai puţine doze decât erau prevăzute iniţial. El a apreciat că producţia acestei unităţi creşte ”clar” şi în urma vizitei s-a declarat ”încurajat” că această fabrică ”va atinge obiectivele pe care le aşteptăm în săptămânile următoare”.

Articolul precedentCoronavirus: Vaccinările cresc în Bulgaria, după ce guvernul a renunţat la strategia în etape
Articolul următorCNCAV, despre reacția adversă severă post vaccinală: A fost cauzată de bolile cronice de fond dezechilibrate