Comisia Europeană a aprobat primul vaccin împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2 produs de companiile Pfizer şi BioNTech, a anunţat luni seară preşedintele instituţiei, Ursula von der Leyen.

„Astăzi, adăugăm un alt capitol important în lupta noastră împotriva COVID-19. Am luat decizia de a pune la dispoziţia cetăţenilor europeni primul vaccin anti-Covid-19. Am acordat autorizare condiţionată de punere pe piaţă vaccinului produs de BioNTech şi Pfizer. Agenţia Europeană a Medicamentului a evaluat vaccinul şi a conchis că este sigur şi eficient împotriva COVID-19”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

”Este o zi mare pentru Europa. Este o zi a adevăratei solidarități europene în acțiune. După luni de muncă, vedem Strategia UE pentru Vaccinuri dând roade – acces la vaccinuri sigure, eficiente și accesibile în același timp pentru toate statele membre”, a afirmat și Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară.

 

Următorii pași

 

Comisia Europeană, statele membre și compania Pfizer lucrează acum pentru livrarea primelor doze pe 26 decembrie, astfel încât vaccinarea în UE să poată începe pe 27, 28 și 29 decembrie.

Livrările vor continua în decembrie, săptămânal, în următoarele luni. Distribuirea tuturor celor 200 de milioane de doze este programată să se încheie până în 2021. Comisia și statele membre fac demersuri în prezent pentru activarea a 100 de milioane de doze suplimentare.

 

BioNTech şi Pfizer anunţă că sunt ”pregătite” să livreze vaccinul împotriva COVID- 19 în Uniunea Europeană

 

Laboratorul american Pfizer şi compania germană BioNTech au anunţat că sunt ”pregătite” să livreze statelor membre ale Uniunii Europene (UE) vaccinul lor împotriva COVID-19.

”Suntem pregătiţi să începem să livrăm primele doze de vaccin imediat ce vom avea unda verde a Uniunii Europene (UE)”, a anunţat într-un comunicat preşedintele german al BioNTech Ugur Sahin.

”Această zi este deosebit de emoţionantă pentru noi, la BioNTech (…). Suntem încântaţi să facem încă un pas către potenţiala livrare a primului vaccin în Europa, pentru a ajuta în lupta împotriva acestei pandemii devastatoare”, a declarat el la Mainz, unde se află sediul companiei.