Comisar european: De când ar putea fi operațional certificatul verde digital al UE pentru COVID-19

0
232

Certificatul verde digital al Uniunii Europene pentru COVID-19 ar trebui să fie funcţional de la 1 iulie, a declarat, vineri, comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, salutând recentul acord între Parlamentul European şi Consiliul UE drept „o veste bună pentru toţi cetăţenii europeni”, relatează dpa.

Totuşi, o perioadă de tranziţie de şase săptămâni va urma pentru statele membre care au nevoie de mai mult timp, a adăugat comisarul european. Asta înseamnă mare parte din perioada turistică de vârf, respectiv lunile iulie şi august.

Schema le va permite cetăţenilor europeni „să circule mai liber în cadrul UE în totală siguranţă sanitară” şi va susţine sectoare economice dependente de libertatea de mişcare, le-a spus Reynders jurnaliştilor la Bruxelles.

Negociatori care reprezentau statele membre, Parlamentul European şi Comisia Europeană au convenit asupra detaliilor documentului joi seară.

Trei tipuri de certificate vor fi disponibile gratuit, pe hârtie sau digital: unul care atestă inocularea cu un vaccin aprobat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), unul care indică rezultatul negativ al unui test PCR şi unul pentru persoanele care s-au restabilit după ce au fost infectate cu COVID-19.

Odată ce planul va fi implementat pe deplin, statele ar trebui, în principiu, să se abţină de la a impune noi restricţii de călătorie, precum obligativitatea carantinei, pentru deţinătorii de certificate digitale.

„Toate statele membre trebuie să se pregătească pe deplin în timpul lunii iunie, aşa încât iniţiativa să fie imediat operaţională”, a spus Reynders, precizând că executivul comunitar va oferi suport tehnic şi bani pentru a ajuta.

De asemenea, guvernele naţionale şi legislativul comunitar trebuie să avizeze oficial acordul înainte ca documentul digital să fie lansat.

Articolul precedentCNAS: Un nou concurs pentru ocuparea funcțiilor vacante de directori generali la casele județene
Articolul următorCarmen-Mihaela Bardoș, numită în funcția de secretar general al Ministerului Sănătății