Presedintele Colegiului Medicilor: Pacientul asteapta timp si omenie la Intalnirea cu medicul

0
331

Presedintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean, a transmis ca, pentru un act medical de calitate, este esentiala o comunicare buna Intre medic si pacient.
„Pentru pacient, devotamentul profesional al medicului se afla In prim plan. El asteapta pe langa competenta si diligenta, pe langa aplicarea stiintei, timp si omenie In Intalnirea lui cu medicul. Asteapta sa fie tratat ca un subiect uman In sine, nu ca un obiect al muncii medicului, ca un cod numeric personal sau un cod de boala. Numai In coditii corecte, medicul poate Indeplini asteptarea legitima a pacientului de a beneficia de o Ingrijire individuala calificata,” a declarat Gheorghe Borcean, la Adunarea Generala a Colegiului Medicilor.
Presedintele Colegiului Medicilor a transmis ca Incercarea politica de a reglementa si administra sistemul de sanatate porneste de la imaginea gresita a evenimentelor medicale, pentru ca depinde esential de colaborarea pacientului, o relatie care nu poate fi standardizata.
„Medicina nu este o stiinta naturala exacta, ea nu respecta Intotdeauna reguli strict cauzale. (…)Medicina este mai degraba o stiinta practica, bazata pe experienta. (,,,)Liberatatea de terapie este esentiala atat pentru pacienti, cat si pentru medici, medicul este responsabil pentru terapia alaesa”, a mai spus presedintele Colegiului Medicilor.
Presedintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean, a propus un sondaj sociologic pentru clarificarea pozitiei medicilor In societatea Romaneasca.
„Propunem noii Adunari Generale, ce va fi aleasa In luna martie, sa organizeze o sesiune extraordinara dedicata adoptarii unor hotarari care sa vorbeasca despre politica, doctrina Colegiului Medicilor, In probleme de pozitie In sistemul sanitar din Romania. Dorim, In acest sens, sa va propunem realizarea unui sondaj sociologic profesionist, care sa ne ofere date obiectiv stiintifice In legatura cu perceptia societatii fata de profesia noastra si fata de medici, cu perceptia medicilor fata de sistemul sanitar public si privat, fata de rolul si pozitia medicului In societate, rezultatele acestui sondaj putand a ne fi de folos In anii care urmeaza pentru clarificarea pozitiei profesiei noastre. Atat fata de sine, cat si fata de societate”, a declarat Gheorghe Borcean.

Articolul precedentLIVE Adunarea Generala a Colegiului Medicilor din Romania
Articolul următorO copilarie In care expunerea la microbi a fost extrem de limitata poate contribui la riscul de a dezvolta o forma de leucemie – studiu